Singuri acasă! 74.000 de copii români au unu sau ambii părinţi plecaţi în străinătate

Singuri acasă! 74.000 de copii români au unu sau ambii părinţi plecaţi în străinătate

Cifrele oficiale citate de organizaţia Salvaţi Copiii România arată că aproape 74.000 de copii români au unu sau ambii părinţi plecaţi în străinătate.

"Fenomenul copiilor rămași în țară, în vreme ce părinții lor muncesc în străinătate este unul de amploare, definitoriu pentru România postdecembristă: doar în statisticile oficiale sunt 73.868 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate (Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, septembrie 2022), din care 21.276 sunt complet lipsiţi de îngrijirea părintească, având ambii părinţi plecaţi peste hotare sau provenind din familii în care părintele unic susţinător este plecat. Intenția de a lua copilul în străinătate, alături de părintele/părinții plecați, apare doar în cazul a 7% dintre copiii din eșantionul măsurat de Salvați Copiii România. Pentru marea majoritate a cazurilor (79%) nu există o astfel de perspectivă", transmite Salvați Copiii România.

În contextul acestei realităţi, organizaţia a dezvoltat încă din anul 2010 servicii destinate protecţiei copiilor cu părinţii plecaţi în străinătate  de astfel de servicii au beneficiat, peste 12.500 de copii şi 8.200 de adulţi, persoane în grija cărora au rămas copiii. În total, peste 127.000 de persoane, părinţi, copii şi specialişti, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinţilor îl are asupra copiilor rămaşi acasă şi la obligaţiile ce le revin părinţilor la părăsirea ţării, subliniază Salvaţi Copiii. 

Anul acesta va pleca și tata

"Când mama mea pleacă, pur si simplu simt că nu mai trăiesc. Mami pleacă de când eu aveam 6 ani, iar fratele meu 2. Când a plecat prima data a plâns și am crezut că m-a părăsit, dar după, bunica mi-a explicat că a plecat pentru noi toți, pentru mai bine.

De fiecare dată când mami pleacă eu rămân cu bunicii, fratele și tata. Anul acesta urmează să plece și tata, atunci nu știu cum o să reacționez, dar cred că am să plâng".

E povestea unei fetițe de numai 12 ani, care participă la activitățile psiho-educaționale organizate de Salvați Copiii.

 

Comenteaza