România, ultima în UE la procentul tinerilor care muncesc în timpul studiilor

România, ultima în UE la procentul tinerilor care muncesc în timpul studiilor

Un sondaj întocmit de biroul de statistică al UE arată că, anul trecut, doar 25% dintre tinerii din UE erau angajați în timpul studiilor, iar 3% îşi căutau un loc de muncă, fiind șomeri.

Așadar, în 2022, 72% dintre tinerii europeni cu vârste între 15 și 29 de ani nu ocupau un loc de muncă în timpul studiilor. Potrivit Eurostat, dinamica tranziției tinerilor de la educația formală la piața muncii variază semnificativ între țările UE. Aceste disparități pot fi influențate de sistemele naționale de educație, disponibilitatea formării, caracteristicile pieței muncii și factorii culturali.

La nivel național, cele mai mari ponderi de tineri angajați în timpul studiilor au fost observate în Țările de Jos (73%), Danemarca (52%) și Germania (45%). La polul opus, cele mai mici procente au România (2%), Slovacia (5%) și Ungaria (6%).

Cele mai mari procente de tineri care sunt disponibili pentru angajare și caută activ un loc de muncă în timpul studiilor au fost înregistrate în Suedia (13%), Finlanda (7%) și Țările de Jos (6%). În schimb, tinerii din Ungaria, Cehia, România, Croația, Polonia și Lituania au fost cel mai puţin interesați în a-şi găsi un loc de muncă - sub 1%, aceste țări având în același timp printre cele mai mari ponderi de studenți neangajați.

În ceea ce privește defalcarea pe genuri, în 2022, ratele de participare a femeilor la educația formală au continuat să le depășească pe cele ale bărbaților din toate grupele de vârstă, cea mai semnificativă discrepanță fiind la grupa de vârstă 20-24 de ani (54% femei comparativ cu 45% bărbați).

Diferențele observate în funcție de gen au persistat în toate grupele de vârstă, cele mai pronunțate fiind înregistrate în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani. La nivelul acestora, 15% dintre femei și 7% dintre bărbați nu urmau nici studii şi nu erau nici angajaţi.

Comenteaza