Povestea neamțului impresionat de Cluj: „Încă visez priveliștea Clujului de pe un deal cu multe terase” / „La început nu vă suportam”

Povestea neamțului impresionat de Cluj: „Încă visez priveliștea Clujului de pe un deal cu multe terase” / „La început nu vă suportam”
| Foto: tripadvisor.com

Jonas, un tânăr german din Berlin a povestit cum și-a schimbat radical părearea despre România, după ce la a doua vizită în țară a trecut și prin Cluj unde și-a făcut prieteni și a comparat municipiul cu orașe mari din Germania.

Un neamț pe nume Jonas originar Berlin a ajuns pe meleagurile noastre la începtul anilor 2000, dar a fost surprins neplăcut. La intoarcerea după câțiva ani, a afirmat că a găsit o Românie total schimbată, în special în Cluj-Napoca, unde și-a făcut prieteni, dar și în alte orașe mari ale țării.

„La început, românii și ungurii îmi erau cei mai antipatici”

Deși acum e declarat fan al României, la prima vizită, tânărul de pe atunci, Jonas nu avea aceeași impresie.

„La început, prin anii 90-2000 aveam cu totul altă impresie. Prin 1997 niște tipi din Estul Europei, nici nu știu exact ce nații erau, au furat-o pe bunica mea. Bine, trebuie să recunosc că pe atunci nu aveam o impresie prea bună despre estici în general, dar românii și ungurii îmi erau cumva cei mai antipatici”, spune Jonas, potrivit Adevărul

„Încă visez priveliștea Clujului de pe un deal cu multe terase”

A venit pentru prima dată în țară la Timișoara, dar nu i-a plăcut deloc din cauza mizeriei, a sărăciei și a modului în care se comportau oamenii cu el când aflau că e străin.

Când a revenit câțiva ani mai târziu în capitală pentru interese de afaceri, afirmă că a descoperit o Românie schimbată.

„Nu știam dacă e doar pentru că București e capitala și m-am gândit că e diferența asta uriașă față de ce am văzut la Timișoara doar pentru asta. Apoi, am ajuns la Cluj, un oraș mai mic decât București, dar ceva mai mare decât Timișoara și am descoperit și acolo o Românie mult, mult schimbată în bine. Am fost și la Sibiu, alt oraș frumos. La Cluj și la București mi-am făcut și prieteni. Azi încă visez priveliștea Clujului de pe un deal cu multe terase, străzile liniștite ale Sibiului, dar și centrul Bucureștiului. Sunt zone în centrul Sibiului și a Clujului care aș zice că nu sunt cu nimic mai prejos decât Berlinul sau alte orașe din Germania, iar în București e puțin altfel de frumusețe. Aș zice că dacă Sibiu și Cluj seamănă cu niște orașe germane, Bucureștiul e un fel de mic Paris, așa cum am văzut că i se și spune”, mai spune el.

„Pe vremuri nu vă suportam, dar acum vă visez”

Jonas este mirat de modul în care țara noastră s-a schimbat în utlimii ani. În bine, afirmă acesta, deși a remarcat faptul că salariile românilor sunt mici, iar prețurile sunt la nivelul celor din Germania.

„Prima dată când am fost aici, oamenii purtau haine ponosite și atmosfera era tristă. Acum, aș zice că voi românii vă îmbrăcați și vă purtați ca nemții și ca orice om din Vestul Europei. Ok, salariile aici în România sunt mult mai mici, în timp ce prețurile sunt cam ca la noi. Da, asta nu prea e de bine. Dar deși aveți multe probleme economice, cred că sunteți pe drumul cel bun. Mă amuz când mă gândesc, pe vremuri nu vă suportam, dar acum vă visez, mi-ați intrat în suflet. Și chiar le-am recomandat unor amici să își facă o parte din concediu la voi”, a încheiat germanul Jonas, mare fan România.

Comenteaza