Bani mai puțini, din acest an, pe concediile medicale. Cu cât îți scade salariul dacă te îmbolnăvești

Bani mai puțini, din acest an, pe concediile medicale. Cu cât îți scade salariul dacă te îmbolnăvești

Începând cu această lună, indemnizațiile medicale vor fi impozitate cu 10%, prin urmare, angajații care se îmbolnăvesc vor primi mai puțini bani pe concediile medicale decât înainte.

Începând cu ianuarie 2024, indemnizațiile acordate în caz de concediu medical vor fi impozitate cu un procent de 10% pentru Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate, în urma deciziei Executivului, prevăzută în textul OUG nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și pentru prorogarea unor termene.

Asta înseamnă că angajații români vor primi indemnizații mai mici începând cu cele aferente acestei luni. Există, totuși, și excepții - rămân scutite de la plata CASS indemnizațiile acordate persoanelor fizice care se află în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, în urma unor accidente de muncă sau a unor boli profesionale, în baza Legii nr. 346/2002.

Așadar, atât angajații cu contracte de muncă, cât și persoanele fizice autorizate (PFA), profesioniștii din domeniul liber și chiar și persoanele aflate în șomaj și beneficiarii de indemnizații medicale vor fi afectați de ultimele modificări, indiferent de statutul lor profesional sau de angajare, vor fi supuși unei taxări suplimentare, scrie ziare.com.

Baza de calcul al CASS pentru aceste persoane este cuantumul indemnizației de asigurări sociale de sănătate. AJOFM și Casele de Asigurări de Sănătate vor reține CASS în procent de 10% din cuantumul indemnizației de asigurări de sănătate pentru unele persoane aflate în concediu medical.

Comenteaza