Azilul din Pipera, de unde au fost mutaţi bătrânii în miez de noapte, fondat de doi muzicieni din Cluj-Napoca

Azilul din Pipera, de unde au fost mutaţi bătrânii în miez de noapte, fondat de doi muzicieni din Cluj-Napoca

Romeo Saleno, un muzician originar din Cluj-Napoca, este patronul căminului de bătrâni Sf. Dumitru din Pipera. Acesta a fost recent acuzat că ”a mutat bătrânii” de teama controalelor.

Absolvenți ai Secției canto clasic din cadrul Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj Napoca, Romeo și Julia Saleno și-au continuat studiile de canto la New York, notează ardealuldesucces.ro. Julia Saleno a studiat canto și pian, scrie poezii și vorbește cinci limbi străine. A debutat la vârsta de 14 ani pe scena Casei Universitarilor din orașul natal, Cluj Napoca.

Romeo Saleno a studiat și Medicina Veterinară în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Începuturile carierei artistice îl găsesc pe Romeo Saleno pe Scena Casei de Cultură a Studențior din Cluj-Napoca, unde a activat ca și solist de muzică populară al ansambului Mărțișorul, alături de care a întreprins turnee în țară și în străinătate.

Cei doi muzicieni, ambasadori ai păcii, filantropi și spirite caritabile, invitați constant la evenimente ale unor fundații și cluburi de binefacere, au fondat pe vremea când erau căsătoriţi centrul de vârstinici din Pipera, Sf. Dumitru. 

După declanșarea scandalului ”azilele groazei”, autoritățile au anunțat că vor controla toate centrele de îngrijire a bătrânilor, din întreaga țară, unul dintre acestea fiind căminului de bătrâni Sf. Dumitru din Pipera, al cărui patron este muzicianul clujean Romeo Saleno. Acesta a fost recent acuzat că ”a mutat bătrânii” de teama controalelor într-o clădire aflată în construcţie din Tunari. 

Soprana Julia Saleno, aflată în prezent la Las Vegas, în America, se dezice de scandal precizând că e divorţată din 2019 de Romeo Saleno şi nu mai are nicio legătură cu azilul din Pipera.  ”Subsemnata sunt divorțată din anul 2019 de Romeo, în prezent fiind logodită cu altcineva și având un copil mic.

Am aflat din media despre problemele care sunt, eu nefiind în țară. Nu am nicio legătură cu firma pe care o deține fostul soț și cu ceea ce s-a întâmplat acolo. Îmi pare sincer rău că s-a ajuns aici și că sunt asociată fără să am vreo legătură cu acel cămin. Garantat 100% din 2019 nu am nicio firmă cu Romeo, să se verifice la Registrul Comerțului!”, a declarat pentru playtech.ro soprana clujeancă

Romeo Saleno este şi el cetățean american și locuiește mai mult în Statele Unite şi spune că a trimis zeci de mii de dolari în țară, doar în ultimul an, pentru a susține căminul, care a fost o afacere de suflet și în care a locuit inclusiv mama lui. ”Am anunțat autoritățile că vom închide căminul. Ele au venit și ne-au amendat”, a declarat Saleno pentru fanatik.ro

”În urmă cu mai bine de o lună am anunțat DGASPC Ilfov, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și DSP că urmează să închidem căminul Sfântul Dumitru din Pipera pe 15 August pentru ca nu-l mai putem susține financiar. I-am anunțat că nu mai reînnoim licențierea și pe 15 august urmează să închidem.

Acum două săptămâni au venit cei de la DGASPC și Poliția Economică în control, însoțiți de presă. Poliţia Economică nu ne-a amendat, în schimb am primit o amendă de 2.500 de lei de la DGASPC Ilfov. Au spus ca nu ne-am înnoit licențierea. Noi le-am comunicat oficial cu o lună înainte că urmează să închidem, le-am arătat emailurile, ei se prefăceau că nu știu nimic de asta”, a mai declarat Romeo Saleno pentru fanatik.ro.

Patronul azilului Sfântul Dumitru susține că bătrânii au fost scoși cu forța de poliție și mutați împotriva voinței lor. Printre cei care se aflau în casă, în noaptea descinderii, se afla și propria lui mamă. De asemenea, pentru o perioadă de timp, aparținătorii nu au știut unde au fost mutați bătrânii.

Varianta autorităţilor este cu totul alta. „Din pozele pe care le-am văzut, cel puţin cine i-a trimis acolo, nu i-a trimis ca să fie în siguranţă, i-a trimis ca să îi ascundă într-o clădire în construcţie, neterminată. Dacă vă spun că scările nu aveau balustradă, adică de la etaj, coborând, putea să cadă oricine şi să aibă leziuni foarte grave dacă nu chiar să îşi piardă viaţa.

Nu e locaţie în care să fie oameni, care să fie locuită. Cine i-a trimis acolo, de ce i-a trimis acolo, asta e ancheta pe care o va face Poliţia, cu siguranţă. Pe linie medicală, evaluarea lor iniţială şi transferul lor către o altă locaţie au fost o prioriate, lucru pe care l-am făcut ca misiune de sprijin", a declarat şeful DSU Raed Arafat, după ce s-a mediatizat mutarea bătrânilor din Pipera, într-o altă locuinţă aflată în construcţie. 

Comenteaza