ZERO lei de la bugetul de stat pe 2019 pentru Spitalul Regional de Urgență și Spitalul Pediatric Monobloc

ZERO lei de la bugetul de stat pe 2019 pentru Spitalul Regional de Urgență și Spitalul Pediatric Monobloc
| Foto: Arhiva

Spitalul Regional de Urgență și Spitalul Pediatric Monobloc au rămas fără finanțare de la bugetul de stat și anul acesta, după ce amendamentele propuse de parlamentarii PNL de Cluj au fost respinse de comisia de sănătate.

"Am pus în discuție spitalele regionale. Reprezentanții guvernului au fost deranjați foarte tare de inițiativa Clujului de a strânge semnături în sprijinul construirii Spitalului Regional de Urgență. Pe oameni îi interesează, pe guvernanți mai puțin. Vă spun și de ce: cu câțiva ani în urmă, costul celor trei spitale era estimat la 300 de milioane de euro. Acum, din informațiile mele, ultimele studii de fezabilitate arată un cost de 250 de milioane de euro un spital. În aceste circumstanțe, Guvernul nu are bani să susțină aceste proiecte și atunci au prorogat termenul și l-au dus până în 2022. Până atunci s-ar putea ca și eu, și doamna ministru Pintea să fim acasă, spectatori și să vedem cum alții amână din nou spitalele regionale de urgență, iar în stilul acesta nu se vor face niciodată", a declarat deputatul PNL Florin Stamatian, duminică, într-o conferință de presă.

Spitalul regional de urgență poate fi construit de CJ Cluj

În luna noiembrie 2018, președintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tișe, a transmis CE – Direcția Generală de Politică Regională și Urbană precum și Autorității de Management pentru POR din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice o adresă oficială prin care solicită preluarea de către forul județean a proiectului de construire a Spitalului Regional de Urgență de la Cluj.

"Nu numai că am discutat, dar în calitate de preşedinte al CJ Cluj am şi semnat o adresă către MS şi către Corina Creţu prin care, văzând incompetenţa crasă a guvernului şi văzând că a abandonat din nou proiectele spitalelor regionale, am cerut ceea ce aţi citit dumneavoastră din acel comunicat de presă.

Adică noi solicităm ca la nivelul judeţului, Consiliul Judeţean Cluj să devină titularul finanţării pe POR, ceea ce presupune o modificare a ghidului acceptat de CE, tocmai pentru ca noi, în calitate de proprietari ai terenului pe care îl avem acolo, să putem accesa în mod direct aceşti bani, fără să mai ţinem de guvern", a declarat preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, în noiembrie 2018, la Realitatea FM Cluj. 

Răspunsul Ministerului Sănătăţii a fost unul tranşant. Ministrul Sorina Pintea le-a replicat reprezentanţilor CJ Cluj că acest proiect va fi făcut de către Guvernul României, şi l-a contrazis comisarul european Corina Creţu în privința posibilității de suplimentare a fondurilor pentru aceste unităţi regionale. 

"SRU Cluj se va face de către Guvernul României, cu atragerea de fonduri europene. Am înţeles că sunt nişte discuţii în spaţiul public ", a declarat ministrul Sănătăţii, în noiembrie 2018.

Cu toate astea, Comisia Europeană oferă județului Cluj o soluție pentru a merge mai departe în realizarea spitalului regional de urgență, însă decizia stă în mâinile Guvernului.

"Comisarul european pentru politici regionale, doamna Corina Crețu, admite faptul că Programul Operațional Regional – P.O.R. 2014/2020 poate fi modificat în cursul perioadei de programare, la cererea autorităților naționale. Altfel spus, Consiliul Județean Cluj poate solicita Guvernului României să declare Consiliul ca fiind eligibil în depunerea proiectului pentru construirea spitalului regional de urgență, adică beneficiar în locul Ministerului Sănătății", a spus Tişe.

Președintele CJ Cluj, a declarat că va continua demersurile pentru construirea SRU de către autoritățile locale, criticând atitudinea ministrului Sănătății, Sorina Pintea, care "acceptă decizia partidului" de a amâna accesarea de bani europeni pentru acest proiect până în exercițiul financiar 2021-2025.

Spitalul Pediatric Monobloc, pe banii judeţului

Nici Spitalul Pediatric Monobloc nu primeşte bani de la Guvern din bugetul pe 2019, urmând ca acesta să fie construit din fonduri proprii ale Consiliului Județean Cluj, conform declarațiilor președintelui CJ, Alin Tișe. Potrivit estimărilor, Spitalul Pediatric Monobloc va costa în jur de 40 de milioane de euro.

"S-a discutat despre Spitalul Monobloc pentru copii. Doamna ministru mi-a spus că s-ar fi făcut deja trei spitale, dar nu a cerut nimeni. Domnul Tișe a fost la minister și prima discuție a avut-o cu Bodog (Florian Dorel Bodog - fost ministru al Sănătății- n.red.), care i-a spus să facă clădirea și apoi o va dota ministerul Sănătății, ceea ce este o minciună. Poți să aștepți mult și bine până să o doteze ministerul", a afirmat Stamatian.

Conform deputatului liberal, Sorina Pintea i-a recomandat lui Alin Tișe ”să revină” cu solicitarea de finanțare pentru construirea acestui spital.

Consiliul Judeţean Cluj a demarat, în 2018, procedura de achiziție publică a unui imobil care să  găzduiască viitorul SPM, însă cele două oferte depuse nu corespundeau cerinţelor.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tișe, a declarat că o soluţie ar fi exproprierea terenurilor din jurul actualului Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii (SCUC), de pe Calea Moților, și mutarea tuturor secțiilor în această locație.

O comisie mixtă de specialiști ai CJ și ai Primăriei Cluj-Napoca analizează varianta, prin identificarea terenurilor și a proprietarilor lor, urmând să decidă dacă ele îndeplinesc toate condițiile tehnice. 

"Am câștigat procesul de revendicare pe Moților, în locația actuală a SCUC. Noi dobândim în proprietate toată locația, de peste 1 ha. Avem o comisie care se ocupă de identificarea terenurilor, împreună cu primăria. Am identificat terenuri învecinate SCUC care, dacă optăm pentru aceasta, ar putea fi expropriate și am putea mări suprafața pentru a aduce acolo secțiile spitalului de copii, în două etape, modular.

Aceasta ar fi o variantă, dacă nu găsim imobil. La primărie am identificat deja proprietarii: parțial este statul, parțial, persoane fizice. Dacă reușim acolo să expropriem teren suficient, cât avem nevoie, vom avea acolo, ca primă opțiune, să începem în sistem modular, pe secții, spitalul de copii. Dacă expropriem, vom avea acces și de pe Moților, și de pe Pavlov, vom avea loc și de parking", a declarat, la finalul anului trecut, Alin Tișe.

CITEȘTE ȘI: 

Comisia Europeană: Spitalul regional de urgență poate fi construit de CJ Cluj

Spitalul pentru copii poate rămâne în centrul Clujului. Ce soluție propune Alin Tișe

Comenteaza