World Doctors Orchestra concertează, în premieră, în România. Susţine un proiect iniţiat de un neurolog din Cluj

World Doctors Orchestra concertează, în premieră, în România. Susţine un proiect iniţiat de un neurolog din Cluj
World Doctors Orchestra va concerta pentru prima dată în România - în Cluj, Braşov şi Bucureşti - pentru a susține crearea rețelei naționale de telemedicină pentru epilepsie.

World Doctors Orchestra (WDO) este un ansamblu din care fac parte aproximativ o mie de medici din peste 50 de țări din întreaga lume, scopul acestei orchestre fiind acela de a aminti că dreptul la sănătate, îngrijire și condiții medicale egale nu depinde de granițe geografice sau de interese politice și economice. WDO susține de două sau trei ori pe an concerte în scop caritabil, iar în mai 2016 este rândul României să fie una dintre opririle grupului.

Proiectul înființării rețelei de telemedicină pentru epilepsie este inițiat de neurologul clujean Bogdan Florea și urmărește dotarea a cinci centre din țară cu aparate video-EEG performante, crearea unei baze de date naționale a pacienților cu epilepsie și instruirea personalului medical și a asistenților cu privire la folosirea corectă a acestor aparate. Investițiile se vor realiza atât prin strângerile de fonduri, cât și prin vânzare biletelor la cele trei concerte.

Epilepsia este o afecțiune a creierului care se manifestă prin apariția unor crize de descărcări electrice paroxistice în creierul unei persoane, la intervale variabile de timp. Poate apărea atât în copilărie, cât și la vârsta adultă, iar cauza declanșării este deseori necunoscută.

Diagnosticul corect se pune doar în urma efectuării unei electroencefalograme (EEG) și a examenelor imagistice specifice. Epilepsia nu este întotdeauna o boală vindecabilă, însă crizele epileptice pot fi controlate cu ajutorul medicamentației, iar pacientul poate avea o viață normală.

În lume se estimează 65 de milioane de pacienți cu epilepsie, însă pentru România numărul total al pacienților rămâne incert din cauza lipsei unui registru național al acestora. Specialiștii români estimează 400.000 de pacienți, iar dintre aceștia doar 150.000 sunt înregistrați și urmează un tratament medicamentos.

După încheierea turneului WDO, strângerea de fonduri va continua, iar mai multe informatii despre procedura de donație sunt disponibile pe pagina www.epilepsy.ro. Odată cu strângerea fondurilor necesare achiziționării aparetelor EEG, se organizează un concurs de selecție pentru medicii care vor prelua în regim de comodat cele cinci aparatele.

Spectacolele cu scop caritabil vor avea loc pe 26 mai, în Cluj-Napoca la Casa Universitarilor, pe 27 mai, în Brașov la Biserica Neagră și pe 28 mai, în București la Ateneul Român.

Comenteaza