Vaticanul, solicitare către ONU, privind accesul ţărilor sărace la vaccinul anti-COVID

Vaticanul, solicitare către ONU, privind accesul ţărilor sărace la vaccinul anti-COVID
| Foto: usnews.com

Organizaţia caritabilă a Vaticanului şi a Bisericii Romano-Catolice a cerut vineri Organizaţiei Naţiunilor Unite o reuniune a Consiliului de Securitate pentru a desemna distribuţia echitabilă a vaccinurilor anti-COVID-19 ca o problemă globală de securitate.

Un apel formulat de doi Cardinali ai Vaticanului şi de secretarul general al Caritas Internationalis (CI) a fost adresat către naţiunile bogate care au obligaţia morală de a se asigura că vaccinurile ajung în ţările sărace, la refugiaţi şi minorităţi.

„Facem apel la o reuniune a Consiliului de Securitate pentru a aborda problema accesului la vaccinuri ca o problemă globală de securitate cu decizii politice ferme bazate pe multilateralism. Această pandemie este o problemă globală de securitate umană care ameninţă întreaga familie umană. Abordarea problemei vaccinurilor din perspectiva unei strategii naţionale înguste ar putea duce la un eşec moral în satisfacerea nevoilor celor mai vulnerabili din întreaga lume”, se menţionează în textul apelului, relatează Mediafax.

Apelul Vaticanului îndeamnă în continuare naţiunile bogate să şteargă datoria celor mai sărace naţiuni, astfel încât banii să poată fi direcţionaţi către îmbunătăţirea sistemelor naţionale de sănătate. Aceştia au mai spus firmele producătoare de vaccin ar trebui să înfiinţeze centre de producţie în Africa, Asia şi America Latină pentru a accelera livrarea către cele mai sărace populaţii, potrivit Reuters.

Ţările bogate care se ocupă doar de binele lor s-ar putea confrunta cu o altă criză în viitor, dacă statele mai sărace sunt neglijate acum şi pandemia scapă de sub control în sudul global, a spus acesta. Miercuri, echipele de distribuire a vaccinului COVAX, care include două agenţii ONU, au declarat că au alocat cel puţin 330 de milioane de doze de vaccinuri pentru ţările mai sărace.

Comenteaza