Variola maimuței. OMS a făcut un prim profil al bolnavilor

Variola maimuței. OMS a făcut un prim profil al bolnavilor

Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii transmite că se conturează un prim profil al pacienţilor afectaţi de focarul actual de cazuri de variolă a maimuţei.

Cel mai des întâlnit profil, conform OMS, este cel al unui bărbat cu vârsta sub 40 de ani, care locuieşte în Europa, are relaţii sexuale cu bărbaţi şi prezintă erupţii cutanate pe tot corpul şi febră. Acesta este doar un portret brut, al cărui profil este reprezentativ pentru cel al majorităţii bolnavilor.

Cu 81,6% dintre cele 6.027 de cazuri înregistrate la nivel mondial, Europa rămâne de departe cea mai afectată regiune de valul actual de cazuri de variolă a maimuţei, depistat în luna mai în afara ţărilor din Africa Centrală şi de Vest, unde virusul este endemic.

Germania, Regatul Unit şi Spania sunt cele mai afectate ţări din lume, cu peste 1.000 de cazuri fiecare. Franţa avea 498 de cazuri la 6 iulie, conform cifrelor Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC)

Aproximativ 99,5% dintre pacienţii care şi-au declarat sexul sunt bărbaţi, cu vârsta medie de 37 de ani, conform statisticilor OMS.

De asemenea, 60% dintre bolnavii care au furnizat informaţii despre orientarea lor sexuală - aproximativ o treime din numărul total de persoane afectate - se identifică drept homosexuali, bisexuali sau bărbaţi care au relaţii sexuale cu bărbaţi, potrivit raportului.

Până acum, în țara noastră au fost confirmate 11 cazuri de infectare, toate la bărbați.

Directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunţat miercuri că o reuniune a Comitetului de urgenţă al organizaţiei pe această temă va avea loc cel târziu în săptămâna din 18 iulie, asta după ce în şedinţa din 23 iunie, Comitetul a refuzat să ridice actualul focar de cazuri la rangul de "urgenţă de sănătate publică de interes internaţional", cel mai înalt nivel de alertă al organizaţiei.

Comenteaza