Vaccinarea cu serul Johnson & Johnson ar putea începe la jumătatea lunii aprilie/ Cum funcționează vaccinul și ce eficacitate are

Vaccinarea cu serul Johnson & Johnson ar putea începe la jumătatea lunii aprilie/ Cum funcționează vaccinul și ce eficacitate are

Primele doze ale vaccinului dezvoltat de Janssen, divizia farmaceutică a companiei Johnson & Johnson, ar urma să ajungă în România în aprilie.

Datele preliminare din studiul clinic de fază 1 au sugerat că o singură doză poate fi suficientă pentru a produce un răspuns imun, iar rezultatele studiului clinic de fază 3, care a stat la baza aprobării sale, au confirmat acest lucru, precizează Ministerul Sănătății.

Vaccinul dezvoltat de Johnson&Johnson este alcătuit dintr-un alt virus (un adenovirus) care a fost modificat pentru a conține gena responsabilă de producerea proteinei SARS-CoV-2. Aceasta este o proteină a virusului SARS-CoV-2 de care are nevoie pentru a intra în celulele corpului. Adenovirusul transmite gena SARS-CoV-2 în celulele persoanei vaccinate. Celulele pot folosi apoi gena pentru a produce proteina spike. Sistemul imunitar al persoanei va recunoaște proteina spike ca fiind străină și va produce anticorpi și va activa celulele T (globule albe din sânge) pentru a o combate. Ulterior, dacă persoana intră în contact cu coronavirusul, sistemul imunitar al persoanei vaccinate va recunoaște proteina spike de pe virus și va fi gata să apere corpul împotriva acestuia. Adenovirusul din vaccin nu se poate reproduce și nu provoacă boli.

Datele preliminare din studiul clinic privind vaccinul Johnson & Johnson arată că acesta are o eficacitate de 67% în prevenirea bolii simptomatice, reducând semnificativ cazurile de COVID-19 în rândul persoanelor imunizate. Din 19.630 de persoane vaccinate, 116 au dezvoltat simptome de COVID-19, în timp ce din 19.691 de persoane nevaccinate, 348 au dezvoltat simptome de COVID-19. De asemenea, la 28 de zile post vaccinare, rata de spitalizare în rândul persoanelor vaccinate a fost 0%.

Studiul clinic al Johnson & Johnson s-a desfăşurat în mai multe ţări, inclusiv Africa de Sud şi Brazilia, unde tulpinile emergente circulau deja la momentul respectiv.

O singură doză de vaccin constituie un avantaj atât logistic, cât și din punctul de vedere al acoperirii vaccinale a unui număr cât mai mare de persoane într-un timp scurt. Din acest motiv, Johnson & Johnson a decis să evalueze și un regim cu o singură doză. În paralel, se află încă în desfășurare un alt studiu clinic pentru a evalua eficiența unei scheme cu două doze de vaccin.

"În România ne așteptăm ca vaccinarea cu Johnson & Johnson să înceapă la jumătatea lunii aprilie", mai transmite Ministerul Sănătății. 

Comenteaza