Un sfert dintre românii sosiți în țară au intrat în carantină. Bode: E foarte important ca românii să știe care sunt regulile

Un sfert dintre românii sosiți în țară au intrat în carantină. Bode: E foarte important ca românii să știe care sunt regulile

Aproximativ 50.000 de români au fost carantinați în ultimele trei zile, conform ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Lucian Bode a declarat la Antena 3 că s-a ajuns la un acord cu autoritățile din Ungaria, conform căruia, în momentul în care se vor înregistra creșteri semnificative ale traficului la graniță, vor fi deschise artere noi, de pe celălalt sens de mers, pentru fluidizarea situației, precum și că au fost deschise unele puncte vamale care funcționau doar ocazional.

Potrivit ministrului, aproximativ 50.000 de români din cei peste 200.000 care au intrat în țară în ultimele trei zile, au fost carantinați.

”Astăzi, timpii de așteptare sunt de câteva minute, a scăzut numărul persoane dar împreună cu partenerii din Ungaria am luat câteva măsuri, astfel încât am crescut numărul punctelor de trece ocazionale, de asemenea punctul de la Secuieni este deschis 24/24, 7 zile din 7. Și am ajuns la o concluzie cu partenerii din Ungaria: Când vom vedea creșteri semnificative a traficului vom deschide artere pe celălalt sens, ca să fluidizăm (…) În ultimele 3 zile 50.000 de români din cei 204.000 au intrat în carantină. E foarte important ca românii să știe în ce condiții intră în carantină”, a spus Lucian Bode.

Cine intră în carantină la sosirea în România

Condițiile de intrare în România sunt în funcție de țările din care vine persoana – țările UE, Spațiului Economic European și Elveția, pe de-o parte, și restul statelor, de cealaltă parte, precum și de documentele care le prezintă privind vaccinarea, trecerea prin boală, test negativ ori niciuna dintre aceste variante. Găsiți AICI Lista actualizată a țărilor cu risc epidemiologic

Persoanele care vin în România dintr-o țară din prima categorie, situată în zona verde sau galbenă, NU intră în carantină dacă prezintă unul din următoarele documente:

  • dovada vaccinării cu schema completă (să fi trecut minim 2 săptămâni de la a doua doză/doza unică),
  • dovada trecerii prin boală (să nu fi trecut mai puțin de 14 zile de la testul pozitiv, dar nici mai mult de 180 de zile de la vindecare),
  • un test covid PCR făcut cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau intrării în țară.

Persoanele care vin dintr-o țară situată în prima categorie, aflată în zona roșie, NU intră în carantină dacă arată unul din următoarele documente:

  • dovada vaccinării cu schema completă (să fi trecut minim 2 săptămâni de la a doua doză/doza unică),
  • dovada trecerii prin boală (să nu fi trecut mai puțin de 14 zile de la testul pozitiv, dar nici mai mult de 180 de zile de la vindecare)

Persoanele care vin dintr-o țară situată în a doua categorie, NU intră în carantină dacă arată unul din următoarele documente:

  • dovada vaccinării cu schema completă (să fi trecut minim 2 săptămâni de la a doua doză/doza unică) + un test PCR cu rezultat negativ făcut cu cel mult 48 de ore înainte.
  • dovada trecerii prin boală (să nu fi trecut mai puțin de 14 zile de la testul pozitiv, dar nici mai mult de 180 de zile de la vindecare) + un test PCR cu rezultat negativ făcut cu cel mult 48 de ore înainte.

Atenție la diferența de interval pentru testare: 72 de ore pentru țările UE, Spațiului Economic European și Elveția, dar 48 de ore pentru cei care vin din celelalte state.

Cei care vin din Marea Britanie au nevoie de dovada vaccinării sau trecerii prin boală și de test PCR cu rezultat negativ, altfel intră în carantină.

Pentru românii vaccinați sau trecuți prin boală dar care vin din țări din a doua categorie și nu au făcut test PCR, carantina va fi de 10 zile. Vor avea posibilitatea să iasă din carantină mai repede dacă fac un test PCR în ziua 8 și rezultatul este negativ.

Cei care nu sunt vaccinați și nu au trecut prin boală:

Dacă vin dintr-o țară din zona roșie, dar care e membră a UE, a Spațiului Economic European sau Elveția, carantina nu va fi de 14 zile, ci de 10 zile, dar doar dacă au făcut, cu cel puțin 72 de ore înainte de intrarea în România, un test PCR care are rezultat negativ de Covid.

Dacă vin dintr-o țară care nu se încadrează în lista celor de mai sus, dar au un test PCR negativ făcut cu cel mult 48 de ore înainte, la fel, vor sta în carantină 10 zile. Dar dacă nu au nici acest test, vor sta în carantină 14 zile.

Atenție! Din 20 decembrie, orice persoană care intră în România trebuie să completeze și formularul de localizare. Vezi AICI.

Excepțiile de la carantinare:

  • copiii până la 12 ani, inclusiv
  • copiii între 13 și 16 ani, dacă au test PCR negativ făcut cu 72 de ore înainte dacă vin din țări UE, din Spațiul Economic European sau Elveția sau 48 de ore înainte în cazul celorlalte state.
  • persoanele care sunt în tranzit și părăsesc teritoriul României în cel mult 24 de ore.
  • persoanele care nu stau mai mult de 3 zile (72 de ore) pe teritoriul României, dar fac au test PCR negativ (făcut cu 72 de ore înainte dacă vin din țări UE, din Spațiul Economic European sau Elveția sau 48 de ore înainte în cazul celorlalte stat). Dacă depășesc cele 3 zile, stau în carantină 14 zile, fără a fi luate în considerare aceste prime 3.
  • lucrătorii transfrontalieri care intră în România din Serbia, Ucraina sau Republica Moldova, precum și cetățenii români angajați ai operatorilor economici din țările menționate. Trebuie făcută dovada angajării.
  • studenți care fac dovada că deplasările sunt legate de studii și prezintă test PCR negativ.
    membrii delegațiilor sportive, artiști și staff-ul lor, membrii misiunilor diplomatice, tot pe bază de test PCR negativ.
  • anagajații din sistemul de apărare care se întorc din misiuni scurte din state considerate cu risc crescut, dar doar dacă sunt vaccinați sau au tecut prin boală.
  • șoferii de camioane de marfă cu capacitate maximă de 2,4 tone.
  • șoferii microbuzelor sau autocarelor cu mai mult de 9 locuri pe scaune, doar dacă au certificat verde care să ateste că sunt vaccinați, au trecut prin boală sau au test negativ de Covid făcut în ultimele 48/72 de ore, în funcție de zona din care vin.
Comenteaza