Un nou maraton de transplant în weekend! La Cluj patru pacienți au primit șansa la o viață mai bună

Un nou maraton de transplant în weekend! La Cluj patru pacienți au primit șansa la o viață mai bună
| Foto: Agentia Nationala de Transplant

Numărul pacienților transplantați în acest an a ajuns la 174, după un nou maraton al vieții, care a avut loc în weekend.

Agenția Națională de Transplant a anunțat că un nou maraton al vieții a avut loc în weekend.

În acest an în România s-a efectuat prelevare de organe de la 63 donatori în moarte cerebrală, fiind 174  de pacienți transplantați în 2023.

"La Spital Clinic Județean de Urgență Bihor – Oradea s-a încheiat în noaptea de 23 Septembrie, cea de-a 17-a prelevare de organe şi ţesuturi din cadrul acestei unităţi sanitare de la începutul anului, de la un donator în vârstă de 49 ani, care a fost victima unui accident rutier cu traumatism cranio-cerebral. Datorită familiei donatorului, care şi-a găsit puterea de a face gestul altruist pentru donarea de organe, alţi 5 oameni necunoscuţi au primit o nouă şansă la viaţă", a anunțat dr. Guenadiy Vatachki.

În noaptea de luni 25 septembrie spre marţi la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad, a avut loc o complexă intervenţie chirurgicală de prelevare de organe de la un pacient în vârstă de 55 ani, aflat în moarte cerebrală în urma unui incident tragic. Aceasta este prima prelevare de organe realizată în acest an în cadrul celei mai importante unităţi sanitare din Arad.

Pentru intervențiile de prelevare au fost prezente echipele chirurgicale de la Institutul Clinic Fundeni condusă de Dr. Guenadiy Vatachki – pentru ficat și Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal – #ICUTR Cluj condusă de Dr. Tudor Moisoiu – pentru rinichi. Astfel, la Centrul de Transplant Hepatic al Institutul Clinic Fundeni,  două vieți au putut fi salvate în urma intervenţiilor realizate de Dr. Doina Hrehoreţ, cu ajutorul nemijlocit al ATI: Dr. Ana Grigoraş, dr. Alex Dincă, Dr. Andreea Panaite. La Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal – #ICUTR Cluj alți patru pacienți au primit șansa la o viață mai bună datorită transplanturilor renale realizate de Dr. Florin Elec, Dr. Liviu Constantin, Dr. Mihai Suciu. Transplanturile de cornee se vor realiza la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti.

"Mulțumim cu profund respect şi recunoştinţă familiior donatorilor care au dat dovadă de o generozitate nemărginită şi echipelor de medici şi asistenţi care înțeleg că donarea de organe și țesuturi este un gest suprem de altruism, bunătate și iubire față de semeni şi care prin dăruirea lor în a salva vieţi oferă un nou început celor pentru care transplantul reprezintă unica şansă la viaţă!", este mesajul Agenției Naționale de Transplant.

Comenteaza