Breaking news Ultima zi în starea de alertă! Dispar o serie de restricții

Ultima zi în starea de alertă! Dispar o serie de restricții

Guvernul a decis să nu prelungească starea de alertă în România. Comitetul Național pentru Situații de Urgență va decide dacă și ce fel de restricții vor rămâne în vigoare începând din 8 martie 2022.

Starea de alertă în România nu va mai fi prelungită după data de 8 martie, astfel că, mâine ar urma să fie ridicate o serie de restricții. Anunțul a fost făcut vineri de către președintele Klaus Iohannis după o ședință pe tema pandemiei, la Cotroceni.

Președintele a afirmat că, odată cu ridicarea stării de alertă, vor fi eliminate şi o serie de restricții care sunt acum în vigoare, precizând că "măsurile complete vor fi anunțate și explicate pe larg, în perioada imediat următoare, de autoritățile abilitate".

"Epidemia de COVID-19 se află pe o pantă accelerat descendentă la noi în țară, iar valul cinci este aproape de a se încheia. Este momentul, deci, să luăm noi decizii legate de gestionarea acestei situații, decizii cu un impact major pentru viitor", a spus Iohannis.

Astfel, după eliminarea stării de alertă, masca de protecție ar putea să nu mai fie obligatorie la exterior, dar ar putea rămâne obligatorie în spațiile închise. Certificatul COVID ar urma să fie eliminat, aşa că vor putea merge la mall sau la cinema și persoanele care nu s-au vaccinat. Se vor putea organiza şi nunţi, festivaluri sau petreceri cu mai mult de 200 de persoane, iar magazinele și restaurantele nu vor mai avea limită de program. Totuși, urmează ca CNSU să decidă dacă și ce restricții antipandemice se mai impun.

România s-a aflat în stare de alertă sanitară timp de aproape doi ani, din 15 mai 2020 şi până pe 8 martie 2022.

Comenteaza