UE a dat în judecată AstraZeneca

UE a dat în judecată AstraZeneca

Comisia Europeană a anunţat că a declanşat acţiuni legale împotriva companiei AstraZeneca pentru încălcarea contractului privind furnizarea vaccinului anti-COVID-19 şi pentru neprezentarea unui plan fiabil care să asigure respectarea unui calendar al livrărilor.

”Comisia a iniţiat vineri acţiuni legale împotriva AstraZeneca”, a declarat la o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al executivului comunitar. Acesta a mai spus că toate cele 27 de state membre sprijină demersul, scrie Reuters, relatează Agerpres.

Astfel, România susține acest demers al CE. Reamintim că pe 22 aprilie 2021, președintele Klaus Iohannis declara cu privire la intenția Comisiei Europene de a da în judecată producătorul vaccinului anti-COVID-19 AstraZeneca că se analizează acest demers și că lucrurile nu pot fi trecute cu vederea.

”Contractele au fost făcute de Comisie (Comisia Europeană – n.r.) și, în consecință, vom vedea cum se poate structura cel mai bine acest demers. Este, evident, dezamăgitor. S-a făcut o contractare care nu a fost respectată de furnizor. Lucrurile nu pot fi trecute cu vederea pur și simplu”, a declarat președintele Iohannis la data precizată.

După ce a redus numărul dozelor de vaccin livrate statelor UE în primul trimestru, invocând probleme de randament a producţiei, AstraZeneca s-a angajat să facă ”toate eforturile rezonabile” pentru a livra către UE aproximativ 180 de milioane de doze de vaccin în trimestrul doi. Însă pe 12 martie compania a anunţat că va putea livra numai o treime din această cantitate.

Anterior, Comisia Europeană a solicitat companiei AstraZeneca să redirecţioneze către UE doze de vaccin produse la cele două fabrici ale sale din Marea Britanie, dar AstraZeneca a răspuns că producţia acestora este alocată britanicilor, susţinând că aşa prevede contractul semnat cu guvernul de la Londra cu trei luni înaintea celui semnat cu Comisia Europeană.

Comenteaza