Foto Trei caravane medicale mobile, dotate cu echipamente, inclusiv ecografe, pornesc spre comunităţile rurale

Trei caravane medicale mobile, dotate cu echipamente, inclusiv ecografe, pornesc spre comunităţile rurale
| Foto: Salvati Copiii Romania
Trei caravane medicale mobile, dotate cu echipamente, inclusiv ecografe, pornesc spre comunităţile rurale
Trei caravane medicale mobile, dotate cu echipamente, inclusiv ecografe, pornesc spre comunităţile rurale
Trei caravane medicale mobile, dotate cu echipamente, inclusiv ecografe, pornesc spre comunităţile rurale
Trei caravane medicale mobile, dotate cu echipamente, inclusiv ecografe, pornesc spre comunităţile rurale

Unităţile medicale mobile vor putea furniza servicii complexe medicale şi psiho-sociale adaptate nevoilor pentru aproximativ 10.000 de persoane vulnerabile anual.

Organizaţia Salvaţi Copiii România extinde serviciile medicale din mediul rural şi pune la dispoziţia echipelor medicale ale Asociaţiei Caravana cu Medici trei caravane medicale în valoare de 300.000 de Euro, dotate cu ecografe cu două sonde şi scaun ginecologic şi pediatric, cu ajutorul cărora se pot efectua ecografii ginecologice (de sân, tiroidă, abdomen sau transvaginale), precum şi ecografii pediatrice.

Unităţile medicale mobile vor asigura un cadru sigur şi profesionist, în care o echipă multidisciplinară de specialişti va putea furniza servicii complexe medicale şi psiho-sociale adaptate nevoilor pentru aproximativ 10.000 de persoane vulnerabile anual, arată asociația Salvați Copiii România, într-o informare.

Evenimentul de lansare a serviciilor medicale a fost organizat, marți, în parteneriat cu Guvernul României, putând fi integrat în obiectivele politicii de incluziune socială. 

"Sănătatea fiecărui cetăţean român este o prioritate pentru mine ca Prim-Ministru şi pentru Guvernul României. Indiferent de comunitatea în care ne naştem şi alegem să trăim, accesul la servicii medicale de bază trebuie să fie facil şi echitabil. Aşa cum spuneau bunicii noştri, "este nevoie de un întreg sat pentru a creşte un copil". Cred cu tărie că doar împreună, autorităţi publice, mediu privat, organizaţii neguvernamentale, unindu-ne eforturile şi punând în comun resurse, putem contribui la creşterea unor generaţii mai sănătoase şi pregătite pentru viitor. Aş dori ca prin această iniţiativă şi altele care vor urma, să punem bazele unei strategii de creştere a investiţiilor în cel mai valoros capital pe care îl are România: cetăţenii săi. Acesta a fost motivul pentru care am susţinut de la început iniţiativa Organizaţiei Salvaţi Copiii România în colaborare cu Asociaţia Caravana cu Medici, ea a venit ca o completare naturală a eforturilor statului român. Îi felicit pentru implicare şi îi asigur de întreaga susţinere a Guvernului României! Pentru că scopul nostru comun, stat - autorităţi locale - ONG-uri este acelaşi: sănătatea românilor", a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România, a vorbit despre consecinţele accesului limitat la servicii medicale din comunităţile vulnerabile: "Disparităţile de dezvoltare care se regăsesc între urban şi rural discriminează în mod dramatic copiii care se nasc într-o regiune săracă, cu acces precar la servicii medicale, încă de când vin pe lume. O sarcină care nu este monitorizată poate pune probleme majore atât mamei, cât şi fătului, cu consecinţe vitale. Ne intensificăm eforturile în zona rurală, unde de multe ori politicile sociale nu sunt integrate, cu aceste caravane medicale care vor oferi asistenţă medicală. Astfel, programul de reducere a mortalităţii infantile va ţinti atât dotarea maternităţilor cu aparatură medicală de ultimă generaţie, cât şi sprijinul direct acordat mamelor şi copiilor din aceste comunităţi vulnerabile."

O anchetă Salvaţi Copiii realizată în 2023 în 17 judeţe arată că una din 10 gravide din mediul rural nu a fost la control la medicul de familie în timpul sarcinii, 34% dintre gravide nu au fost la control la medicul ginecolog în cazul sarcinii curente din cauza lipsei banilor sau din cauza distanţei mari până la primul cabinet, 50% dintre gravidele care au fost la control la medicul ginecolog în timpul sarcinii menţionează că analizele, ecografiile, consultaţiile nu au fost gratuite.

Potrivit INS, cele mai multe cabinete de medicină de familie au funcţionat în 2022 în mediul urban, 6,3 mii cabinete comparativ cu 4,1 mii cabinete în mediul rural. Unui cabinet de medicină de familie i-au revenit, în mediul rural, de 1,4 ori mai mulţi locuitori (aparţinând populaţiei rezidente) comparativ cu un cabinet din mediul urban.

"Ceea ce pune în mişcare Caravana cu Medici este colaborarea dintre medici şi parteneri, un transfer de bunăvoinţă, de resurse şi de valori umane pentru o Românie mai bună, mai sănătoasă, mai responsabilă. Parteneriatul cu Salvaţi Copiii România ne-a arătat cum o caravană poate avea un randament superior când avem parteneri implicaţi local şi cu experienţă "la firul ierbii". Oferirea celor 3 unităţi mobile ne va ajuta să ajungem în cele mai izolate părţi ale României rurale şi ne vor da posibilitatea să îndeplinim toate condiţiile legislative şi de igienă necesare unui act medical oferit în regim de caravană. Cred că scopul comun este ceea ce stă la baza unei relaţii autentice şi productive", a declarat dr. Mihai Ranete, membru fondator al Asociaţiei Caravana cu Medici.

Cele trei caravane medicale au fost achiziţionate cu sprijinul unui grant oferit de MSD for Mothers, ca parte a unui proiect mai amplu care include şi Republica Moldova.

Comenteaza