Transfuzii cu sânge mai tânăr pentru îmbunătăţirea sănătăţii, contra cost

Transfuzii cu sânge mai tânăr pentru îmbunătăţirea sănătăţii, contra cost
O companie cu sediul în California face înscrieri pentru cei care doresc să ia parte la primul studiu clinic din SUA cu scopul de a afla ce se întâmplă în corpul uman atunci când adulțiilor le este transfuzat sângele unor persoane mai tinere.

Iniţiativa îi aparţine lui Jesse Karmazin, fost student la medicină la Stanford şi stagiar la Institutul Național care studiază îmbătrânirea, care vrea să folosească sângele ca pe un medicament.

"Unii pacienți au primit sânge de la tineri, iar alții de la persoane mai în vârstă și am reuşit să fac o analiză cu privire la aceasta, iar rezultatele arata foarte minunat", a declarat Karmazin pentru Business Insider.

"M-am gândit că acesta este genul de terapie care aș vrea să fie disponibil pentru mine", a mai adăugat Karmazin, relatează siencealert.com.

Până acum nu s-a stabilit dacă acest gen de transfuzii poate fi asociat cu un beneficiu de sănătate la oameni, iar cercetătorii se îndoiesc că Jesse Karmazin va reuşi să aducă dovezi în această direcţie.

"Nu e nici o dovadă clinică care să indice că tratamentul va fi benefic, practic se abuzează de încrederea oamenilor privind acest lucru", a afirmat Tony Wyss-Coray, neurolog la Universitatea Stanford, cel care, în 2014,a condus un studiu care consta în tratarea şoarecilor cu plasmă de la exemplare mai tinere, a relatează revista Science.

Pentru început, cei care doresc să participe la acest studiu, vor trebui să plătească. Procedura, care presupune obținerea de 1,5 litri de plasma de la un donator cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani pe parcursul a două zile, costă nu mai puţin de 8.000 de dolari.

Karmazin speră să înscrie 600 de persoane în acest studiu, pe care îl desfășoară cu medicul David Wright, care deține un centru privat de terapie intravenoasa în Monterey.

Participanţiilor li se vor face diferite testări pentru a se obţine un tablou cât mai clar al stării de sănătate. 

Karmazin afirmă că, până în prezent, au trecut prin această procedură 30 de persoane. El susține că la multe dintre acestea se pot observa deja beneficii, de la o mai bună concentrare, până la îmbunătățirea aspectului și a tonusului muscular.

Este mult prea devreme pentru a spune dacă aceste afirmații sunt reale. Karmazin, însă, care a fost iniţial inspirat de studiul făcut pe şoareci, se arată entuziasmat. 

 

 

Comenteaza