Totul despre terapia cu laser: definiție, utilizări, beneficii și contraindicații

Totul despre terapia cu laser: definiție, utilizări, beneficii și contraindicații

Cum funcționează terapia cu laser?

Termenul de laser este acronim pentru amplificarea luminii prin emisie stimulată de radiații. O lumină laser este monocromatică, colimată și coerentă. Un laser este un dispozitiv care produce o astfel de lumină. Terapia cu laser de nivel scăzut (LLLT) este utilizată de unii fizioterapeuți pentru tratarea diferitelor afecțiuni musculo-scheletice. LLLT este o sursă de lumină neinvazivă care generează o singură lungime de undă a luminii. Nu emite căldură, sunet sau vibrații. Se mai numește fotobiologie sau biostimulare.

Se crede că terapia cu laser de nivel scăzut afectează funcția celulelor țesutului conjunctiv (fibroblaste), accelerează repararea țesutului conjunctiv și acționează ca un agent antiinflamator. Laserele cu lungimi de undă diferite, variind de la 632 la 904 nm, sunt utilizate în tratamentul tulburărilor musculo-scheletice.

Lungimile de undă între 660 nm și 905 nm au capacitatea de a penetra pielea și țesuturile moi / dure. Această lumină are un efect bun asupra durerii, inflamației și reparării țesuturilor.

Laserele cu nivel scăzut sunt denumite adesea „Lasere reci”, deoarece acestea nu creează senzație de încălzire în timpul tratamentului.

Care sunt beneficiile terapiei cu laser?

Beneficiile terapiei cu laser care sunt semnificative pentru fizioterapie sunt:

Ameliorarea durerii: Laserul scade sensibilitatea nervului prin scăderea bradikininei (un produs chimic care provoacă durere). De asemenea, acesta normalizează canalele de ioni și eliberează endorfine și encefaline care produc un efect analgezic. Terapia cu laser are un efect de blocare a durerii asupra anumitor fibre nervoase.

Antiinflamator / Vindecare: Laserul crește adenozintrifosfatul din organism. Această energie crescută accelerează procesele de reparare ale celulei. Laserul provoacă, de asemenea, o lărgire a arterelor și venelor din jurul leziunii, ceea ce ajută la eliminarea resturilor celulare deteriorate și la creșterea nutrienților și a oxigenului. Activitatea celulelor albe din sânge este îmbunătățită, ducând la un proces de reparație mai rapid. De asemenea, unele molecule care cresc inflamația sunt reduse, iar antioxidanții benefici, precum superoxidul dismutază(SOD), sunt crescuți.

Repararea accelerată a țesuturilor și creșterea celulară: Fotonii de lumină din lasere pătrund adânc în țesut și accelerează reproducerea și creșterea celulară. Ca urmare a expunerii la lumina laserului, celulele tendoanelor, ligamentelor, nervilor și mușchilor sunt reparate mai repede.

Activitate vasculară îmbunătățită: Terapia cu laser crește formarea de noi capilare în țesutul deteriorat, ceea ce accelerează procesul de vindecare și închide rănile rapid.

Puncte de declanșare și acupunctură: Laserul este deosebit de eficient în “stingerea punctelor” de declanșare dureroase. Este, de asemenea, un mod eficient de simulare a punctelor de acupunctură, fără disconfortul asociat acelor.

Formarea redusă a țesuturilor fibroase: Terapia cu laser reduce formarea țesutului cicatricial ca urmare a deteriorării țesuturilor cauzate de mișcări repetate, tăieturi, zgârieturi, arsuri sau intervenții chirurgicale.

Vindecare mai rapidă a rănilor: Laserul stimulează blocurile de colagen. Colagenul este o proteina esențială, necesară pentru înlocuirea țesuturilor vechi sau pentru repararea leziunilor. Ca rezultat, laserul este eficient pentru rănile deschise și arsuri.

Activarea celulelor stem: Terapia cu laser crește numărul de celule stem, ceea ce duce la îmbunătățirea vindecării.

Când se folosește terapia cu laser în fizioterapie?

În fizioterapie, terapia cu laser de nivel scăzut este utilizată pentru ameliorarea durerii, regenerarea accelerată a țesuturilor și reducerea inflamațiilor.

Ce afecțiuni pot fi tratate cu ajutorul terapiei cu laser?

Condițiile care pot fi tratate prin terapia cu laser sunt:

  • Osteoartrita genunchiului, șoldului și gleznei
  • Artrita reumatoida
  • Tulburări temporomandibulare,
  • Sindroame de afectare a umărului
  • Bursită de șold sau de umăr
  • Hernie de disc
  • Sciatică
  • Durere neuropatică
  • Tendinite
  • Cot de tenis
  • Fasciita plantară
  • Reducerea volumului și durerii în limfedem

Când este contrindicata terapia cu laser?

Terapia cu laser este contraindicată în următoarele situații:

Ochi: razele laser nu se pot aplica pe ochi și nici nu trebuie îndreptate către ochi. Toți cei prezenți în timpul procedurii trebuie să poarte ochelari de siguranță corespunzători.

Cancer: Nu este indicat să se aplice terapia cu laser peste locul oricărui carcinom primar cunoscut sau peste o metastază secundară, cu excepția cazului în care pacientul este supus chimioterapiei. În acest caz, terapia cu laser de nivel scăzut poate fi utilizată pentru a reduce efectele secundare, cum ar fi mucozita. De asemenea, LLLT poate fi luat în considerare la pacienții cu cancer în stadiu terminal pentru ameliorarea paleativă.

Sarcina: Nu este indicat să se aplice terapia cu laser peste fătul în curs de dezvoltare.

La persoanele epileptice: lumina vizibilă pulsată, de joasă frecvență, poate declanșa o criză la pacienții fotosensibili, epileptici.

Aflaţi mai multe despre pediatru clujkinetoterapie clujcardiologie cluj pe siteul Physio Medica.

Comenteaza