Fasciita plantară: definiție, simptome, cauze, complicații, diagnostic și tratament

Fasciita plantară: definiție, simptome, cauze, complicații, diagnostic și tratament

Fasciita plantară este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii călcâiului. Aceasta implică inflamația unei benzi groase de țesut care trece prin fundul piciorului și conectează osul călcâiului la degetele de la picioare (fascia plantară).

Fasciita plantară cauzează frecvent dureri înțepătoare care apar de obicei la primii pași dimineața. Pe măsură ce pacientul se ridics și se mișca, durerea scade în mod normal, dar s-ar putea să revină după perioade lungi de stat

Fascita plantară este mai frecventă la alergători. Persoanele supraponderale și cele care poartă pantofi cu suport inadecvat prezintă, de asemenea, un risc crescut de fasciită plantară.

Care sunt simptomele specifice fasciitei plantare?

Fasciita plantară cauzează de obicei o durere în partea inferioară a piciorului, lângă călcâi. Durerea este de obicei cea mai gravă cu primii pași după trezire, deși poate fi declanșată și de perioade lungi de stat. Durerea este de obicei mai gravă după efort, nu în timpul acestuia.

Care sunt cauzele apariției fasciitei plantare?

Fascia plantară are forma unei corzi de arc, susținând arcul piciorului și absorbind șocul atunci când mergeți. Dacă tensiunea și stresul pe această coardă de arc devin prea mari, pot apărea mici rupturi în fascia. Întinderea și sfâșierea repetată pot irita sau inflama fascia, deși cauza rămâne neclară în multe cazuri de fasciită plantară.

Care sunt factorii de risc care influențează apariția fasciitei plantare?

Chiar dacă fasciita plantară se poate dezvolta fără o cauză evidentă, unii factori vă pot crește riscul de a dezvolta această afecțiune. Ei includ:

Vârstă: Fasciita plantară este cea mai frecventă la persoanele aflate între 40 și 60 de ani.

Anumite tipuri de exerciții fizice: Activitățile care pun mult stres pe călcâi și pe țesuturile atașate - cum ar fi alergarea pe distanțe lungi, dansul de balet și dansul aerob - pot contribui la apariția fasciitei plantare.

Mecanica piciorului: Picioarele plate, o arcadă înaltă sau chiar un model anormal de mers pot afecta modul în care greutatea este distribuită atunci când stai în picioare și pot pune stres suplimentar pe fascia plantară.

Obezitatea: Excesul de kilograme pune un stres suplimentar asupra fasciei plantare.

Ocupații care te țin pe picioare: Muncitorii din fabrică, profesorii și alte categorii care își petrec majoritatea orelor de lucru mergând sau stând pe suprafețe dure pot suferi de deteriorarea fasciei plantare.

Ce complicații pot apărea în urma fasciitei plantare?

Ignorarea fasciitei plantare poate duce la dureri cronice de călcâi care împiedică desfășurarea activităților uzuale. Schimbarea modului de mers pe jos că o modalitate de ameliorare a durerii fasciitei plantare poate duce la probleme de picior, genunchi, șold sau spate.        

Cum se diagnostichează fasciita plantară?

Teste imagistice

De obicei, nu sunt necesare teste. Totuși, medicul specialist poate sugera o radiografie sau imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) pentru a se asigura că o altă problemă, cum ar fi o fractură de stres, nu este cauza durerii.

Uneori, o radiografie arată o bucată de os care iese (pinten) din osul călcâiului. În trecut, acești pinteni osoși erau adesea învinuiți de durerea călcâiului și îndepărtați chirurgical. Dar mulți oameni care au pinteni osoși pe călcâi nu au dureri de călcâi.                  

Cum se tratează fasciita plantară?

Majoritatea persoanelor care au fasciită plantară se recuperează în câteva luni cu tratament conservator, inclusiv odihnă, înghețarea zonei dureroase și întinderi.

Medicamente

Analgezicele, cum ar fi ibuprofenul și naproxenul sodic pot ușura durerea și inflamația cauzate de fasciita plantară.

Terapii

Exercițiile de întindere și întărire sau utilizarea dispozitivelor speciale pot ameliora simptomele. Există mai multe tipuri de terapii benefice, printre care și:    

Fizioterapie: Un fizioterapeut vă poate arăta o serie de exerciții pentru a întinde fascia plantară și tendonul lui Ahile și pentru a întări mușchii inferiori ai picioarelor. Un fizioterapeut ar putea, de asemenea, să vă învețe să aplicați bandaj atletic pentru a vă sprijini fundul piciorului.

Atele nocturne:  Fizioterapeutul sau medicul vă poate recomanda să purtați o atelă care vă întinde gamba și arcul piciorului în timp ce dormiți. Aceasta menține fascia plantară și tendonul lui Ahile într-o poziție prelungită peste noapte pentru a promova întinderea.

Ortotice: Este posibil că medicul dumneavoastră să vă prescrie suporturi de arc (orteze), pentru a vă ajuta să distribuiți presiunea pe picioare mai uniform.

Proceduri chirurgicale sau de altă natură

Dacă măsurile mai conservatoare nu funcționează după câteva luni, medicul dumneavoastră vă poate recomanda:

Injecții: Injectarea medicamentelor cu steroizi în zona sensibilă poate oferi o ameliorare temporară a durerii. Nu sunt recomandate mai multe injecții, deoarece pot slăbi fascia plantară și, eventual, pot cauza ruperea acesteia. Folosind imagistica cu ultrasunete, plasma bogată în trombocite obținută din sângele propriu al pacientului poate fi injectată pentru a influența vindecarea țesuturilor.

Terapie extracorporală cu unde de șoc: În această procedură, undele sonore sunt direcționate către zona durerii călcâiului pentru a stimula vindecarea. Este de obicei utilizată pentru fasciita plantară cronică care nu a răspuns la tratamentele mai conservatoare. Unele studii arată rezultate promițătoare, dar nu s-a dovedit a fi consecvent eficiente.

Repararea cu ultrasunete a țesuturilor: Această tehnologie minim invazivă folosește imagistica cu ultrasunete pentru a ghida o sondă asemănătoare acului în țesutul fascia plantar deteriorat. Folosind energia cu ultrasunete, vârful sondei vibrează rapid pentru a sparge țesutul deteriorat, care este apoi aspirat.

Interventie chirurgicala: Puțini oameni au nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a desprinde fascia plantară de osul călcâiului. În general, este o opțiune numai atunci când durerea este severă și alte tratamente au eșuat. Se poate face ca o procedură deschisă sau printr-o mică incizie cu anestezie locală.

Aflaţi mai multe despre pediatru clujkinetoterapie clujcardiologie cluj pe siteul Physio Medica

Comenteaza