Testarea vaccinurilor anti-COVID. Ce au povestit voluntarii

Testarea vaccinurilor anti-COVID. Ce au povestit voluntarii

Pentru a se ajunge la imunizarea în masă, 70% din oameni trebuie să fie vaccinaţi, dar multe persoane se tem de eventualele efecte adverse ale vaccinului împotriva coronavirusului.

Miliarde de doze de vaccin vor fi disponibile anul viitor şi, pe lângă provocarea logistică a unor campanii mari de vaccinare, este şi cea de comunicare. Cum vor fi convinşi oamenii că vaccinuri concepute atât de repede nu au reacţii adverse grave? Mediafax a strâns câteva mărturii ale celor care au participat la campaniile de testare.

Andrew Rubin a participat la testarea vaccinului încă din luna iunie. Nu s-a speriat când a început să facă febră, din contră, a fost bucuros că nu a făcut un placebo. Uite cum s-a simţit când a făcut a doua doză, după trei săptămâni.

„Reacţiile au fost mai dure. Mi-a luat 48 de ore, în loc de 24 de ore, febra a fost mai mare, am fost mai obosit. Ce a fost mai ciudat la acest răspuns imun pe care l-am avut este că se termină brusc, te simţi rapid mai bine, ca şi cum ai apăsa pe un buton”, povesteşte Andrew, voluntar la testarea vaccinului Pfizer.

Susan Froelich a fost voluntar pentru testarea vaccinului produs de compania Moderna. A făcut prima doză de vaccin în august şi nu a simţit altceva decât durerea injecţiei. După a doua doză, şi în cazul ei, lucrurile au fost puţin mai complicate. 

„Cam la 12 ore după ce am primit rapelul, era 2.30 dimineaţa şi m-am trezit cu o durere oribilă de stomac şi de cap. Am avut dureri cam patru ore, când s-a trezit soţul meu şi s-a dus să îmi ia Naproxen şi de îndată ce l-am luat, toate simptomele au trecut”, spunea ea.

Ştii că vaccinul nu a fost încă testat pe copii mai mici de 12 ani. Medicii spun că răspunsul lor imunitar este mai puternic şi de aceea nu i-au înrolat în studii. Melanie are 16 ani şi a făcut parte dintr-un grup de adolescenţi americani pe care a fost testat vaccinul Pfizer/BioNTech. 

„Am făcut prima doză acum câteva săptămâni şi apoi a doua în decembrie, dar nu am simţit mai mult decât o durere a braţului, după un vaccin antigripal. Nu am fost obosită, nu m-a durut capul”, îşi aminteşte Melanie.

Toţi cei care au participat la testarea vaccinurilor sunt verificaţi periodic, pentru a le fi monitorizate posibilele efecte adverse. Abia la doi ani de la vaccinare medicii vor putea trage o concluzie pentru efectele pe termen lung. 

Nici vaccinul Moderna, ca are cele mai mari şanse de aprobare după cel de la Pfizer, nu are reacţii adverse grave. Susan Froelich a fost primit a doua doză de vaccin în septembrie.

Vaccinarea în România

Conform ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, cel mai probabil  în România campania de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 va începe în luna ianuarie a anului 2021. 

"Tot acest an am aşteptat momentul în care să apară vaccinul. Acest vaccin a apărut, aşteptăm şi autorizarea de la Agenţia Europeană a Medicamentului. Sper să apară până de Crăciun şi atunci, din ianuarie să putem vaccina", a declarat Nelu Tătaru, potrivit Agerpres.

Tătaru a subliniat că primii care vor fi vaccinaţi vor fi cei din sistemul medical şi a precizat că se va vaccina și el.

"Primii sunt cei din sistemul medical public şi privat. Avem aproape 550.000 de persoane în această cartografiere, urmând cei care sunt instituţionalizaţi, apoi cei care asigură bunăstarea şi buna funcţionare a societăţii. Sigur mă voi vaccina. Am repetat-o încă de la începutul acestei pandemii. Nu putem să ne imunizăm decât trecând prin boală sau făcând un vaccin", a mai spus Tătaru.

Comenteaza