Tătaru: Vaccinarea anti-COVID va fi gratuită și nu va fi obligatorie

Tătaru: Vaccinarea anti-COVID va fi gratuită și nu va fi obligatorie

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că prima etapă de vaccinare anti-COVID ar putea începe în ianuarie şi că, până la jumătatea anului viitor, ne putem aştepta la o scădere a numărului de cazuri.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Tătaru a spus că România va primi un eşantion de 4,6% din fiecare tranşă de vaccin anti-COVID şi că, până la jumătatea anului viitor, numărul cazurilor pozitive ar scădea, astfel încât ”să putem spune că am limitat această pandemie”. 

"Ne imunizăm trecând prin boală sau făcând un vaccin. Existenţa unui vaccin este cea care, la un moment dat, va da şi semnalul de descendenţă a acestei pandemii şi de limitare a efectelor ei. Comisia Europeană a contractat cu mai multe firme, în acest moment sunt vreo cinci  firme cu care sunt şi contracte, în care fiecare din ţările participante au o cotă parte. Ele vor fi vaccinuri care vor fi produse de diferite firme, vaccinuri care se ţin la 28 de grade sau se ţin între minus 20 şi minus 80 de grade. Sunt eşantioane care vor veni lunar, noi în din fiecare cotă suntem 4,6 la sută. Din fiecare eşantion care va veni, noi primim tranşa de 4,6 la sută”, a declarat Nelu Tătaru la B1 TV, miercuri seară.

Ministrul Sănătăţii a explicat că vaccinurile trebuie avizate de Agenţia Europeană a Medicamentului şi în prima fază vor fi vaccinate aproximativ 550.000 de persoane din sistemul medical. Acesta a precizat că vaccinul este voluntar şi gratuit și că cei peste 18 ani şi fără comorbidităţi vor fi ultimii care vor primi vaccinul, în lunile martie - aprilie.

”Aceste vaccinuri trebuie să fie avizate de Agenţia Europeană a Medicamentului. În măsura în care cât de repede îl vom avea, eu ştiu, în două săptămâni îl putem da pe piaţă. Firmele au acest vaccin în acest moment, noi sperăm că în ianuarie să avem prima tranşă şi să putem  vaccina şi prima categorie care sunt personalul din unităţile sanitare publice şi private, în jur de  550.000. Cei fără comorbidităţi, peste 18 ani, vor primi acest vaccin din martie - aprilie. Aceste vaccinuri au un rapel la 21-28 de zile. Crescând imunitatea, avem şi o scădere a transmiterii în comunitate şi atunci vom avea un număr scăzut.Să ne aşteptăm ca până la jumătatea anului viitor să fim pe acea pantă în care să putem spune că am limitat această pandemie”, a declarat Tătaru.

Nelu Tătaru a explicat că vaccinul este cel care ar putea să ne scape de pandemie, dar trebuie să şi vrem să-l facem.

”În condiţiile în care evaluarea noastră va fi în fiecare lună. Trebuie să înţelegem, vaccinul nu este obligatoriu, este voluntar şi este gratuit. Trebuie să mai şi vrem să facem acest vaccin”, a declarat Tătaru.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza