STUDIU: Un medicament folosit la începutul pandemiei de COVID ar fi putut cauza 17.000 de decese

STUDIU: Un medicament folosit la începutul pandemiei de COVID ar fi putut cauza 17.000 de decese

Un medicament utilizat în timpul primului val de COVID ar putea fi cauza unor decese înregistrate în pandemie, arată datele unui studiu.

Este posibil ca aproape 17.000 de persoane să fi murit după ce au luat hidroxicolorochină în timpul primului val de Covid-19, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii francezi.

Medicamentul împotriva malariei a fost prescris unor pacienți spitalizați cu Covid-19 în timpul primului val al pandemiei, „în ciuda absenței dovezilor care să documenteze beneficiile sale clinice”, subliniază cercetătorii în studiul lor, publicat în numărul revistei Biomedicine & Pharmacotherapy, care va apărea în februarie, scrie 360medical.ro.

Acum, cercetătorii au estimat că aproximativ 16.990 de persoane din șase țări, Franța, Belgia, Italia, Spania, Turcia și Statele Unite ale Americii, ar fi murit din această cauză.

Cifra provine dintr-un studiu publicat în revista științifică Nature în 2021, care a raportat o creștere cu 11 % a ratei mortalității, legată de prescrierea medicamentului împotriva Covid-19, din cauza potențialelor efecte adverse, cum ar fi tulburările de ritm cardiac, și a utilizării sale în locul altor tratamente eficiente.

Cercetătorii au folosit această cifră pentru a analiza datele de spitalizare pentru Covid în fiecare dintre cele șase țări, expunerea la hidroxiclorochină și creșterea riscului relativ de deces legat de acest medicament, scrie Politico.

De fapt, ei spun că cifra ar putea fi mult mai mare, având în vedere că studiul se referă doar la șase țări din martie până în iulie 2020, când medicamentul a fost prescris pe scară mult mai largă.

Medicamentul, care a câștigat popularitate în parte datorită virologului francez Didier Raoult, care a sugerat că ar putea trata COVID, a fost considerat un fel de „leac miraculos” și de către președintele american de atunci, Donald Trump, care spunea populației: „Ce aveți de pierdut? Luați-l”.

Comenteaza