Studiu: 1 din 5 copii, la risc de tulburare de alimentație: bulimie, anorexie sau mâncat excesiv

Studiu: 1 din 5 copii, la risc de tulburare de alimentație: bulimie, anorexie sau mâncat excesiv

Un studiu recent sugerează că cel puțin 1 din 5 copii din întreaga lume este expus riscului de a dezvolta o tulburare de alimentație.

Studiul, publicat luna aceasta în jurnalul JAMA Pediatrics, are la bază analiza datelor a 63.181 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 18 ani din 16 țări pentru a căuta ceea ce se numește „alimentație dezordonată”. Niciunul dintre copiii incluși în studiu nu a diagnosticat tulburări fizice sau mentale, iar datele nu au fost incluse pe perioada COVID-19.

Cercetătorii au examinat rezultatele unui chestionar standardizat pentru tulburări de alimentație, utilizat pe scară largă, numit Sick, Control, One, Fat, Food (SCOFF). Când cineva răspunde da la două sau mai multe din întrebări, se consideră că persoana are o alimentație dezordonată, ceea ce „desemnează o suspiciune de tulburare de alimentație existentă”, scriu cercetătorii.

22% dintre copii au răspuns da la două sau mai multe dintre întrebările chestionarului. Proporția copiilor cu alimentație dezordonată este probabil și mai mare, explică cercetătorii, deoarece copiii pot ascunde simptomele „din cauza sentimentelor de rușine sau stigmatizare”.

Descoperirile reprezintă o schimbare dramatică față de estimarea că 2,7% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani au o tulburare de alimentație, scrie 360medical.ro.

În acest ultim studiu, alimentația dezordonată a fost mai frecventă în rândul fetelor, copiilor mai mari și celor cu un indice de masă corporală mai mare, sau IMC, care este o măsurătoare combinată a înălțimii și greutății.

Analiza a arătat că 30% dintre fete prezentau tulburări de alimentație, comparativ cu 17% dintre băieți.

Descoperirile referitoare la copiii care au deja un IMC ridicat confirmă cercetările anterioare că mulți dintre acești copii urmează deja comportamente alimentare dezordonate în timp ce încearcă să slăbească, scriu autorii.

„Deși majoritatea adolescenților care dezvoltă o tulburare de alimentație nu raportează probleme anterioare privind excesul de greutate, unii adolescenți ar putea interpreta greșit în ce constă o alimentație sănătoasă și ar putea să se angajeze în comportamente nesănătoase (de exemplu, săritul peste mese pentru a genera un deficit caloric), ceea ce ar putea duce apoi la dezvoltarea o tulburare de alimentație”, explică cercetătorii, potrivit siteului Webmd.com.

Studiul subliniază necesitatea ca părinții, îngrijitorii și profesioniștii din domeniul sănătății să fie atenți la simptomele tulburărilor alimentare la copii, deoarece acestea sunt legate de riscul de a dezvolta o tulburare clinică de alimentație. Simptomele de urmărit includ comportamente precum dieta de slăbire, alimentația excesivă, vărsăturile autoinduse, exercițiile fizice excesive și utilizarea laxativelor sau a diureticelor.

Comenteaza