Serviciul gratuit de sfat pediatric, apelat de tot mai mulţi clujeni. Care sunt cele mai frecvente întrebări

Serviciul gratuit de sfat pediatric, apelat de tot mai mulţi clujeni. Care sunt cele mai frecvente întrebări
ALOPEDI (0364 – 917) - serviciul gratuit de sfat medical telefonic de urgență al Spitalului de Copii Cluj-Napoca este din ce în ce mai intens solicitat de părinți.

Astfel, în primele nouă luni ale anului 2017 numărul de apeluri a crescut semnificativ, nu mai puțin de 8.035 de părinți solicitând sfaturi medicale prin telefon, cu 37% mai mulți comparativ cu perioada similară a anului 2016.

De asemenea, a crescut numărul de apeluri din partea părinților din zona metropolitană Cluj-Napoca, în timp ce numărul apelurilor primite din alte județe sau alte țări a rămas constant. Cea mai mare parte a apelurilor, respectiv 70%, s-au finalizat cu recomandări pentru îngrijirea copilului la domiciliu, nemaifiind astfel necesară deplasarea la medic. În același timp, în 13,35% dintre cazuri a fost recomandată efectuarea unui consult medical imediat în cadrul unui serviciu de urgență iar intervenția medicilor de la Serviciul de Ambulanță a fost solicitată în cazul a 12 copii.

Cea mai frecventă cauză de solicitare a sfatului medical a rămas febra copilului, cauză care se menține constantă de-a lungul primelor nouă luni ale acestui an. Începând cu luna iunie a scăzut treptat numărul apelurilor primite pentru probleme respiratorii și a crescut numărul copiilor cu manifestări digestive, în special vărsături.

„Interesul tot mai crescut pentru acest serviciu gratuit de sfat medical ne confirmă, o dată în plus, faptul că această inițiativă este una extrem de utilă atât pentru părinți, cât, mai ales, pentru micii pacienți. Medicii ALOPEDI formulează, într-un interval de timp foarte scurt, cele mai potrivite recomandări în funcție de simptomele manifestate de copii, evitându-se astfel deplasarea la cabinetele medicilor de familie sau la unitățile spitalicești, de multe ori supraaglomerate" a declarat Alin Tișe, Președintele Consiliului Județean Cluj.

ALOPEDI 0364 - 917 a fost înființat din dorința de a acorda părintelui și copilului bolnav asistența medicală potrivită problemei medicale cu care aceștia se confruntă, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj - Napoca având o experiență de aproape patru ani în domeniul telemedicinii, bazat pe evaluarea telefonică a gravității stării de sănătate a copilului și acordarea sfaturilor medicale în concordanță cu aceasta.

La numărul de telefon 0364 - 917 răspund 24 de ore din 24, 7 zile din 7, medici pediatri sau medici în specialitatea medicină de urgență cu experiență în domeniul pediatriei, medici care efectuează un triaj telefonic al urgențelor pediatrice și acordă sfaturi în cazurile ce pot fi rezolvate la domiciliu. În acest context, unitatea sanitară, cu sprijinul autorităților locale și cu efortul comunității clujene de specialiști IT, își propune dezvoltarea și modernizarea acestui serviciu pentru a crește calitatea serviciilor medicale acordate și gradul de satisfacție atât al pacientului cât și al medicului ALOPEDI.

Comenteaza