Se curăţă "lista neagră" a Ministerului Sănătăţii. Noi Unităţi de Transfuzie Sanguină, autorizate la Cluj

Se curăţă
Veşti bune pentru sistemul de sănătate din judeţul Cluj. Spitalele aflate în subordinea Consiliului Judeţean (CJ) au primit autorizaţie de funcţionare pentru Unităţile de Transfuzie Sanguină (UTS).

Este vorba despre Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (secţia chirurgie I şi compartimentul ATI), Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii şi Spitalul Clinic de Recuperare.

De asemenea, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase se află într-o fază avansată a procedurii de autorizare, în timp ce Spitalul de Boli Psihice Cronice Borşa, fiind o unitate medicală ce tratează boli psihice cronice, nu necesită UTS.

"Spaţiul special alocat Unităţii de Transfuzie Sanguină a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello" este amplasat şi amenajat în imediata apropiere a Compartimentului de Anestezie Terapie Intensivă (ATI), activitatea fiind asigurată de către personalul acestui compartiment în cadrul unui program de lucru permanent.

Practic, prin obţinerea autorizaţiei de funcţionare pentru Unitatea de Transfuzie Sanguină au fost aprobate activităţile de recepţionare, testare şi administrare de sânge şi componente sanguine de origine umană din domeniul transfuziilor, precum şi monitorizarea pacienţilor transfuzaţi în cadrul spitalului", transmit reprezentanţii CJ Cluj.

În vederea obţinerii autorizaţiei, pe lângă amenajarea spaţiilor, care s-a realizat pe parcursul ultimelor luni, au fost făcute investiţii constând în dotarea UTS cu un aparat care permite încălzirea rapidă a sângelui sau a plasmei, fiind totodată achiziţionate teste rapide pentru determinarea compatibilităţii precum şi trei frigidere şi un congelator pentru stocarea sângelui.

Conform unui raport al Ministerului Sănătăţii, dat publicităţii în luna august, în România funcţionau 108 spitale publice şi 34 private cu unităţi de transfuzie sanguine fără autorizaţie. 18 se aflau în judeţul Cluj: 10 publice şi 8 private. VEZI LISTA AICI.

La acel moment, doar şapte spitale din judeţ aveau unităţi de transfuzii autorizate, dintre care patru figurau în municipiul Cluj-Napoca:

Institutul Inimii Nicolae Stăncioiu

Institutul Oncologic Ioan Chiricuţă, str. 21 Decembrie

Institutul Oncologic Ioan Chiricuţă, str. Republicii

Spitalul Municipal Câmpia Turzii

Spitalul Municipal Dej

Spitalul Orăşenesc Huedin

Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca

Aceste date au fost făcute publice în contextul cazurilor de transfuzii greşite la două spitale din Bucureşti.

Termenul nenegociabil pentru autorizarea UTS-urilor aflate pe "lista neagră" a Ministerului Sănătăţii este 1 noiembrie. Dacă vor exista unităţi de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, ministerul va cere Institutului Naţional de Hematologie să nu mai livreze sânge şi produse sanguine acestor unităţi.

CITEŞTE ŞI Scandalul unităților de transfuzii neautorizate. "Deficitul de personal licenţiat este adevărata problemă"

Comenteaza