Scandalul unităților de transfuzii neautorizate. "Deficitul de personal licenţiat este adevărata problemă"

Scandalul unităților de transfuzii neautorizate.
Un număr de 18 spitale din judeţul Cluj, din care 10 publice şi 8 private, funcţionează cu unităţi de transfuzie sanguine (UTS) fără autorizaţie, conform Ministerului Sănătăţii. Este şi cazul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, care apare pe listă cu UTS-urile din cadrul Secţiei de Chirurgie Generală II şi Compartimentului ATI Ortopedie – Traumatologie.

Reprezentanţii spitalului au declarat pentru ZIUA de CLUJ că problema majoră a acestor UTS-uri o reprezintă deficitul de personal.

"În afară de UTS-ul de la Chirurgie I, unde este angajat un singur asistent medical licențiat, celelalte UTS-uri funcționează cu medicii și asistenții medicali din secția ATI, care, pe lângă atribuțiile de pe secțiile clinice, îndeplinesc și atribuții de UTS", se arată într-un comunicat remis redacţiei. 

UTS-ul din cadrul Secției Clinice Chirurgie Generală II nu a fost autorizată deoarece nu există un spațiu adecvat unității de transfuzie sanguină și nu asigură un număr suficient de spații frigorifice. În acest caz, spitalul a luat măsuri de redistribuire a secțiilor arondate acesteia către celelalte UTS-uri autorizate.

UTS-ul din cadrul Compartimentului ATI Ortopedie-Traumatologie nu a primit autorizație de funcționare, din cauza spațiului prea mic. UTS-ul aferent a fost arondat Secției Clinice Obstetrică-Ginecologie III.

Secția Clinică Obstetrică-Ginecologie I (autorizația nr. 50.722 din 26.04.2016)
Secția Clinică Obstetrică-Ginecologie III (autorizația nr. 50.725 din 26.04.2016)
Secția Clinică Chirurgie Generală I (autorizația nr. 50.724 din 26.04.2016)
Secția Clinică Neurochirurgie (autorizația nr. 50.723 din 26.04.2016)

"Activitatea din unitățile de transfuzie sanguină se desfășoară conform legislației în vigoare, atribuțiile medicilor și ale asistenților medicali sunt trecute în fișele de post. Pregătirea asistenților medicali pentru a efectua transfuzii de sânge se face conform Ordinului 1214 din 05.10.2006. Astfel, „programele de educație continuă sunt structurate în programe de pregătire inițială și programe de pregătire continuă în domeniul transfuziei sanguine", iar „pregătirea inițială în domeniul transfuziei sanguine se efectuează în mod obligatoriu în primele șase luni de la implicarea în activitatea de transfuzie sanguină". În vederea obținerii autorizațiilor necesare conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 607/ 2013, pe lângă amenajarea spațiilor, au fost făcute investiții, la sfârșitului anului 2015 și începutului anului 2016, care au constat în dotarea UTS-urilor cu cinci încălzitoare de sânge și plasmă, în valoare totală de 66.000 lei (cu TVA) și trei centrigufe, în valoare totală de 6.840 lei (cu TVA). Toate secțiile spitalului sunt dotate cu termostate", se arată într-un comunicat remis ZIUA de CLUJ.

Lista spitalelor fără autorizaţii din judeţul Cluj:

Spitalul Clinic CF Cluj
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, secţia chirurgie II
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă CluJ, Compartiment ATI Ortopedie - Traumatologie
Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie "Prof. Dr.Octavian Fodor" Cluj
Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal
Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj
Spitalul Clinic de Boli Infecţioase
Spitalul Clinic de Recuperare Cluj
Spitalul Municipal Turda
Spitalul Municipal Gherla
SC Gynia SRL
SC Novogynpro SRL
SC Hipocrate Impex SRL
SC Art Estet SRL
SC Interservisan SRL
SC Lukmed SRL
SC Vanimed SRL
Sc Kyneticx SRL

Lista spitalelor cu autorizaţii din judeţul Cluj:

Institutul Inimii "Nicolae Stăncioiu"
Institutul Oncologic "Ioan Chiricuţă", str. 21 Decembrie
Institutul Oncologic "Ioan Chiricuţă", str. Republicii
Spitalul Municipal Câmpia Turzii
Spitalul Municipal Dej
Spitalul Orăşenesc Huedin
Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca.

În România, numărul total al spitalelor care funcţionează cu unităţi de transfuzie sanguine fără autorizaţie este de 142. Dintre acestea 108 sunt publice şi 34 private.

Ministerul a cerut situaţiile de la Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) din toate judeţele, iar pe de altă parte a comparat aceste rezultate cu unităţile care primesc sânge şi produse sanguine de la Institutul Naţional de Hematologie şi Centrele de Transfuzii.

De asemenea, în această perioadă, unităţile neautorizate se vor supune unui plan de tranziţie care va stabili cum se vor desfăşura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu unitate de transfuzii autorizată sau de către centrul judeţean de transfuzie sangvină, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri.

Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Dacă vor exista unităţi de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Naţional de Hematologie să nu mai livreze sânge şi produse sanguine acestor unităţi. În acelaşi timp, ministerul lucrează deja la un plan naţional de reducere a riscurilor ataşate transfuziilor, documentul fiind în curs de finalizare.
Ministerul Sănătăţii anunţă că stadiul de actualizare a acestor informaţii este din 25 iulie.

 

 

Comenteaza