S-a depășit pragul de 5 milioane de decese din cauza COVID-19

S-a depășit pragul de 5 milioane de decese din cauza COVID-19
| Foto: digi24.ro

Numărul deceselor asociate maladiei COVID-19 la nivel global a depăşit vineri pragul de 5 milioane, potrivit unei numărători realizate de jurnaliştii de la agenţia de presă Reuters.

Asta se întâmplî în contextul în care persoanele nevaccinate împotriva noului coronavirus sunt deosebit de expuse în faţa variantei Delta, care este mult mai virulentă.

Această variantă a virusului SARS-CoV-2 a expus disparităţile care există între ratele de vaccinare din ţările bogate şi cele sărace, precum şi ezitările privind vaccinarea constatate în rândul populaţiilor din unele state occidentale, relatează Agerpres.

Mai mult de jumătate din decesele la nivel mondial, raportate într-un interval de şapte zile, au fost înregistrate în Statele Unite, Rusia, Brazilia, Mexic şi India.

În timp ce bilanţul global al deceselor asociate COVID-19 a avut nevoie de puţin mai mult de un an pentru a depăşi pragul de 2,5 milioane, următoarele 2,5 milioane de decese au fost înregistrate în mai puţin de opt luni, potrivit analiştilor de la Reuters.

În medie, 8.000 de decese au fost raportate în fiecare zi la nivel mondial pe parcursul ultimei săptămâni, ceea ce înseamnă aproximativ cinci decese la fiecare minut. Cu toate acestea, rata globală a deceselor asociate COVID-19 a înregistrat o încetinire în ultimele săptămâni.

Comunitatea internaţională s-a concentrat tot mai mult în ultimele zile să ofere vaccinuri anti-COVID-19 ţărilor sărace, în contextul în care mulţi dintre locuitorii acestora nu au primit încă prima doză, iar naţiunile bogate au început deja să administreze doze de supra-rapel.

Mai mult de jumătate din populaţia globală nu a primit încă prima doză a unui vaccin anti-COVID-19, potrivit site-ului Our World in Data.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat în această săptămână că programul său COVAX a distribuit pentru prima dată doze de vaccinuri doar către ţările cu cele mai mici rate de acoperire vaccinală.

Coordonat de OMS, programul COVAX a alocat începând din luna ianuarie doze de vaccinuri anti-COVID-19 unui număr de peste 140 de ţări beneficiare în raport cu populaţiile acestora.

Statele Unite, care se confruntă cu campanii de dezinformare ce vizează vaccinarea, din cauza cărora o treime din populaţia americană evită să se vaccineze, a depăşit vineri pragul de 700.000 de decese asociate COVID-19, înregistrând cel mai mare bilanţ al victimelor dintre toate ţările lumii.

Numărul infectărilor şi cel al spitalizărilor din Statele Unite înregistrează tendinţe descrescătoare, însă oficialii din domeniul sănătăţii se tem de o eventuală recrudescenţă a pandemiei de COVID-19 odată cu sosirea sezonului rece, când majoritatea activităţilor se vor desfăşura în spaţii închise.

Rusia a raportat vineri 887 de decese asociate COVID-19 într-un interval de 24 de ore, înregistrând astfel cel mai mare bilanţ zilnic al deceselor de la începutul pandemiei, pentru a patra zi consecutivă. Doar 33% din populaţia eligibilă pentru vaccinare din Rusia a fost inoculată cu prima doză a unui vaccin anti-COVID-19.

În clasamentul pe regiuni, America de Sud a înregistrat cel mai mare bilanţ din lume, cu 21% din totalul deceselor constatate la nivel global. Pe locurile următoare s-au clasat America de Nord şi Europa de Est, înregistrând fiecare 14% din totalul deceselor raportate în întreaga lume, potrivit analiştilor de la Reuters.

India, prima ţară care a fost devastată de varianta Delta, a scăzut de la o medie de 4.000 de decese zilnice la mai puţin de 300 de decese zilnice, în contextul intensificării campaniei sale naţionale de vaccinare.

În prezent, 47% din populaţia sa eligibilă a primit cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19, iar circa 7,9 milioane de doze au fost administrate în fiecare zi pe parcursul săptămânii trecute, potrivit datelor publicate de site-ul Our World in Data.

Delta este de acum varianta dominantă la nivel global şi a fost raportată în 187 dintre cele 194 de ţări care deţin statutul de membru în Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Comenteaza