Românii care își iau concedii medicale ar putea fi verificați de Poliție dacă sunt acasă

Românii care își iau concedii medicale ar putea fi verificați de Poliție dacă sunt acasă

Poliția ar urma să fie implicată în verificarea angajaților care se află în concediu medical, potrivit unui proiect de lege, care vizează stoparea fraudelor legate de concediile medicale fictive. 

Raluca Turcan, deputat PNL și fost ministru al Muncii, a anunţat, vineri, că a depus un proiect de lege care vizează stoparea fraudelor legate de concediile medicale fictive și care propune un nou mecanism de control, mai ales că, potrivit deputatei, în doar 2 luni de la începutul anului 2023 s-au solicitat deja sume însumând 60% din bugetul pe întregul an pentru plata concediilor medicale.

De verificările propuse prin noul proiect sunt vizați, de exemplu, cei care postează pe reţelele de socializare imagini din vacanță, în timp ce de fapt figurează în concedii medicale ce trebuie decontate de stat către angajatori.
 
"Proiectul pe care l-am iniţiat propune un mecanism de control al concediilor medicale. Acesta se realizează la domiciliu sau la adresa indicată de beneficiarii de concedii medicale, în intervalul de timp şi în condiţiile stabilite prin lege. Va fi realizat de către angajatori, casele de asigurări de sănătate sau, după caz, de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, însoţiţi de către personal din cadrul poliţiei comunitare / locale. Se vor respecta drepturile şi libertăţile cetăţeneşti garantate de Constituţia României şi se va garanta inviolabilitatea domiciliului sau a reşedinţei asiguratului. Persoanele care nu vor face această declaraţie, nu vor fi la adresa indicată sau nu vor permite verificarea - nu vor primi sumele cuvenite pe zilele de concediu medical", a declarat Raluca Turcan.

Fostul ministru al Muncii subliniază că de concediile medicale trebuie să beneficieze exclusiv persoanele care au nevoie de ele și care sunt cu adevărat în incapacitate de a munci temporar.

"Ele (concediile medicale - n.red.) nu trebuie văzute drept o sursă de venit sau o formă de a „chiuli” de la muncă prejudiciind, astfel, bugetul destinat sănătății. Nu ar mai trebui să avem situaţii în care cineva îşi ia concediu medical pentru a merge la pescuit sau a se ocupa de alte treburi din gospodărie", a subliniat Turcan.

Potrivit deputatului PNL, prin Legea Bugetului de Stat pe 2023 s-au aprobat la acest capitol fonduri în suma de 3,7 miliarde lei, iar la data de 28 februarie obligaţiile restante de plată înregistrate erau în sumă de 2,2 miliarde lei.

"Prin inițiativa legislativă propusă venim cu soluții concrete pentru a stopa risipa și eventualele fraude introducând obligația persoanelor care intră în concediu medical (care NU SUNT INTERNATE) pentru incapacitate temporară de muncă de a declara adresa la care vor fi pe perioada concediului și de a permite controlul în intervalul de timp", a mai arătat Raluca Turcan, într-o postare pe Facebook.

Comenteaza