România şi Bulgaria, codaşele Europei la vaccinarea anti-COVID

România şi Bulgaria, codaşele Europei la vaccinarea anti-COVID

Jumătate din populaţia Uniunii Europene este de acum vaccinată cu schemă completă împotriva COVID-19, însă România şi vecina ei, Bulgaria, se află la polul opus, la mare distanţă de restul ţărilor din UE, cu 25, respectiv 14 procente din populaţie vaccinată.

Jumătate din populaţia Uniunii Europene este de acum vaccinată cu schemă completă împotriva COVID-19, potrivit unei numărători realizate de jurnaliştii de la AFP, în baza informaţiilor obţinute din surse oficiale, marţi, la ora 11:00 GMT.

În total, 223,8 milioane de persoane din UE au primit ambele doze ale unor vaccinuri anti-COVID-19, o singură doză de vaccin după ce s-au vindecat de această boală sau un vaccin administrat într-o singură doză.

Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, 13 au depăşit deja pragul de 50% de persoane vaccinate cu schemă completă, după modelul celor mai populate patru state din blocul european: Spania (58%), Italia (54%), Franţa (53%) şi Germania (52%).

Ţările din UE cu cele mai mari procente de populaţie complet vaccinată sunt Malta (74%), Belgia (59%) şi Spania (58%). La polul opus se situează, la mare distanţă, Bulgaria (14%) şi România (25%).

Aproape 60% din populaţia din UE (59,5%) a primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVID-19, acest procent reprezentând 265,9 milioane de persoane, conform Agerpres.

Până în prezent, patru vaccinuri anti-COVID-19 sunt aprobate în Uniunea Europeană: cele dezvoltate de Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca-Oxford şi Johnson&Johnson. În plus faţă de aceste vaccinuri, Ungaria şi Slovacia utilizează şi vaccinuri neaprobate deocamdată de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), dezvoltate în Rusia şi în China.

România a depășit sâmbătă pragul de 5.000.000 de persoane vaccinate cu cel puțin o doză, deşi Guvernul stabilise ca țintă imunizarea, prin vaccin anti-Covid-19, a cinci milioane de persoane să fie îndeplinită până la 1 iunie, nu la 1 august.

Comenteaza