România începe vaccinarea cu serul de la Moderna. Cu ce se deosebește de cel produs de Pfizer/BioNTech

România începe vaccinarea cu serul de la Moderna. Cu ce se deosebește de cel produs de Pfizer/BioNTech
| Foto: Getty Images

În centrele de vaccinare din România va fi administrat, începând din această săptămână, și vaccinul anti-COVID-19 produs de compania Moderna.

Miercuri se distribuie în centrele din ţară 26.210 de doze de vaccin Moderna, pentru vaccinarea cu prima doză a persoanelor planificate în platforma de programare. În Centrul Regional de Distribuție Cluj ajung 5.290 doze. Conform calendarului Comitetului Naţional de Vaccinare (CANCAV), imunizarea cu serul de la Moderna va începe joi, 4 februarie, alături de vaccinul de la Pfizer/BioNTech. 

Preşedintele CANCAV, medicul Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că numărul insuficient de vaccinuri, dar și disproporția dintre dozele Pfizer-BioNTech și Moderna nu permit să li se dea românilor posibilitatea de a alege cu ce ser să fie vaccinați. Acest lucru se ia în calcul pentru viitor, când vor fi suficiente doze.

"Cred că la momentul actual trebuie să luăm în calcul factorul limitativ legat de disponibilitatea acestor vaccinuri. În condiţiile în care ai o inechitate între disponibilitatea vaccinurilor de la Pfizer şi disponibilitatea vaccinurilor de la Moderna (....), o să se creeze o dezorganizare completă la nivelul centrelor de vaccinare şi va fi o modalitate prin care fiecare, ca la supermarket, să ceară anumite vaccinuri. Trebuie să înţelegem ca aceste vaccinuri sunt administrate în baza unor recomandări medicale, plecând de la nişte indicaţii şi contraindicaţii şi respectând întocmai recomandările din rezumatul caracteristicilor produsului. Vaccinarea este un act medical şi decizia finală rămâne a personalului medical, a medicului din centrul de vaccinare, în funcţie de disponibilitatea vaccinurilor pe care o are la cel moment”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, fiind întrebat de ce persoana care se prezintă pentru vaccinare nu poate alege serul care să-i fie administrat, potrivit Agerpres.

Care sunt diferenţele dintre vaccinul Pfizer/BioNTech şi vaccinul Moderna

La fel ca vaccinul Pfizer/BioNTech, vaccinul Moderna determină sistemul imunitar să atace coronavirusul prin introducerea unui fragment din codul genetic al virusului. 

În ceea ce privește eficiența, vaccinul Moderna a înregistrat o eficienţă de 94,5% în prevenirea Covid-19 în cazul celor care au fost urmăriţi în medie timp de 7 săptămâni de la administrarea celei de-a doua doze, conform FDA.

Vaccinul Pfizer/BioNTech a înregistrat o eficienţă de 95% în prevenirea Covid-19 în cazul celor care au fost urmăriţi în medie timp de două luni de la administrarea celei de-a doua doze.

Cele două vaccinuri diferă și când vine vorba de conservare. Vaccinul Pfizer/BioNTech are nevoie de temperaturi de între -60 şi -80 de grade C, în timp ce serul dezvoltat de Moderna are nevoie de o temperatură de -20 de grade C.

În afara super-congelatoarelor, vaccinul de la Pfizer/BoiNTech poate fi păstrat 5 zile în frigider , în timp ce cel de la Moderna până la 30 de zile. 

O altă diferența importantă este aceea că sunt cele de la Moderna sunt livrate în flacoane multidoză de câte 10 doze, nu 5 cât are vaccinul de Pfizer/BioNTech.

Conform analizelor FDA, niciunul dintre vaccinuri nu provoacă efecte adverse grave. Pacienții au prezentat o durere în zona înțepăturii, oboseală, dureri de cap, dureri musculare, frisoane și dureri ale articulațiilor. 

Comenteaza