Revine vaccinarea cu AstraZeneca în Europa. Lideri importanți se vaccinează ca exemplu

Revine vaccinarea cu AstraZeneca în Europa. Lideri importanți se vaccinează ca exemplu
| Foto: g4media.ro

Liderii mai multor ţări, care în urmă cu doar câteva zile suspendaseră imunizarea cu AstraZeneca, acum fac front comun în campania de vaccinare şi aleg serul de la acestă companie.

Mai multe țări care au suspendat imunizarea cu vaccinul AstraZeneca, au ridicat restricţiile cu privire la adminstrarea dozelor, după ce EMA a stabilit că vaccinul este sigur şi eficient. „Da, voi primi AstraZeneca. Fiul meu s-a vaccinat alaltăieri în Anglia”, a declarat Mario Draghi, premierul Italiei.

„Înţeleg că vaccinul este sigur şi eficient, am încredere în ştiinţă şi în experţii care ne invită să ne vaccinăm”, spune şi Borut Pahor, preşedintele Sloveniei. Şi Franţa este una dintre ţările care a reluat vaccinare imunizarea cu AstraZeneca, după o scurtă suspendare de teama cazurilor de coagulare a sângelui. Premierul Jean Castex primit prima doză de vaccin la spitalul militar Begin din Saint-Mande.

Serul a primit undă verde în centrele de vaccinare şi în farmacii. Deşi dozele au fost insuficiente pentru valul de cereri ce a urmat. „Chiar am avut oameni care îl cereau şi nu aveam suficient. Deci, sper că vom avea destul săptămâna viitoare”, explică Steve Chemouny, farmacist francez.

Marea Britanie nu a încetat utilizarea AstraZeneca, iar ţara a fost lăudată pentru ritmul campaniei sale de vaccinare. A venit rândul prim-ministrului Boris Johnson să fie un exemplu pentru britanici, care s-a vaccinat cu serul produs de compania britanico-suedeză, vineri seara. „Nu pot să o recomand suficient tuturor, când primeşti notificarea pentru a te vaccina, te rog du-te şi fă-o. Este cel mai bun lucru pentru tine, cel mai bun lucru pentru familia ta şi pentru toată lumea”, a fost mesajul premierului britanic, Boris Johnson, potrivit Mediafax.

OMS a analizat datele cu privire la coagularea sângelui în rândul persoanelor care au primit serul. Experţii au ajuns la concluzia că nu există o legătură între cazurile apărute şi vaccin. „Înţelegem că este posibil ca oamenii să fi avut îngrijorări cu privire la siguranţa vaccinului Oxford-AstraZeneca. Întrebarea cu orice medicament sau vaccin este dacă riscul administrării acestuia este mai mare sau mai mic decât riscul de boală pe care este menit să îl prevină sau să îl trateze. În acest caz, nu există nicio întrebare”, a spus Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus , preşedintele OMS.

Comenteaza