Renunță la țigări înainte de a fi prea târziu! Ce arată un studiu bazat pe datele completate de fumători înainte de a muri de cancer pulmonar

Renunță la țigări înainte de a fi prea târziu! Ce arată un studiu bazat pe datele completate de fumători înainte de a muri de cancer pulmonar

Renunțarea la fumat poate face diferența între „târziu” sau „prea târziu”, potrivit unui nou studiu condus de cercetătorii de la Harvard TH Chan School of Public Health.

Studiul publicat recent online în JAMA Network Open a arătat că renunțarea la fumat a fost asociată cu rate de supraviețuire mai mari în urma unui diagnostic de cancer pulmonar: comparativ cu cei care nu au fumat niciodată și au fost tratați pentru cancer pulmonar cu celule mici, fumătorii actuali au avut o mortalitate cu 68% mai mare, iar foștii fumători au avut o mortalitate cu 26% mai mare, scrie rohealthreview.ro.

„Istoricul de fumat al participanților noștri a variat, unii s-au oprit din fumat cu câțiva ani înainte de diagnosticul lor iar alții s-au oprit cu câteva decenii înainte. Această gamă largă ne-a dat încredere în rezultatele noastre – că beneficiul renunțării la fumat înainte de diagnosticare persistă chiar și după diagnosticarea cancerului pulmonar” – menționează  David Christiani, autor principal, profesor de genetică a mediului Elkan Blout, citat de News Medical.

Conform datelor obținute în rândul unor pacienți care au completat datele înainte de a muri, deși fumatul nu a fost asociat cu cele mai bune șanse de supraviețuire după un diagnostic de cancer pulmonar, rezultatele au arătat asocieri semnificative între mortalitatea mai scăzută și renunțarea la fumat înainte de diagnosticarea: astfel, cu cât un pacient a stat mai mult timp fără fumat, cu atât a acumulat mai multe beneficii pentru sănătate.

Pentru foștii fumători, dublarea anilor de renunțare la fumat înainte de diagnosticarea cancerului a fost asociată semnificativ cu supraviețuirea prelungită iar, în schimb, dublarea anilor cu pachete de țigări a fost asociată cu o supraviețuire mai scurtă în rândul fumătorilor actuali și foștilor diagnosticați cu necruțătorul cancer.

Statistica deceselor în rândul foștilor și actualilor fumători

În timp ce majoritatea cercetărilor similare au comparat anterior mortalitatea între fumătorii actuali și cei care nu au fumat niciodată, majoritatea participanților la studiu au fost foști fumători, permițând cercetătorilor să se concentreze asupra impactului renunțării la fumat. Cercetarea a inclus datele obținute de la 5.594 de pacienți cu cancer pulmonar cu celule mici – care reprezintă 85% din toate cazurile de cancer pulmonar – înregistrați în Rata de Supraviețuire a Cancerului pulmonar din Boston la Spitalul General din Massachusetts, între 1992 și 2022.

Dintre aceștia 795 nu au fumat niciodată, 3.308 erau foști fumători, iar 1.491 erau fumători actuali. Pacienții au completat chestionare despre obiceiurile lor de fumat și alte informații despre sănătate la momentul inițial, cercetătorii verificând statistica supraviețuirii la fiecare 12 până la 18 luni. În perioada studiului, 3.842 dintre participanți au murit: 79,3% dintre fumătorii actuali, 66,8% dintre foștii fumători și 59,6% dintre cei care nu au fumat niciodată.

De menționat că asocierile dintre supraviețuire și istoricul de fumat pot varia în funcție de stadiul clinic la care a fost diagnosticat cancerul pulmonar. De-asemenea, studiul nu a luat în considerare diferitele tipuri de tratament pe care participanții le-au primit.

Comenteaza