Remdesivirul are un efect redus asupra şanselor de supravieţuire ale unui pacient COVID-19

Remdesivirul are un efect redus asupra şanselor de supravieţuire ale unui pacient COVID-19
| Foto: profimedia

Tratamentul cu Remdesivir pentru Covid-19 nu are un efect substanţial asupra şanselor de supravieţuire ale unui pacient, a constatat un studiu clinic realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Remdesivirul a primit aprobarea parţială pentru utilizare în SUA şi UE, după ce un studiu efectuat de Institutul Naţional de Sănătate al Statelor Unite a arătat, în aprilie, că a redus timpul de recuperare al bolnavilor de coronavirus de la 15 zile la 11.
 
Studiul Solidaritate, foarte aşteptat de OMS, a cercetat efectele remdesivirului şi a altor trei potenţiale medicamente pe un eşantiuon de 11.266 de pacienţi spitalizaţi. Rezultatele au arătat că niciunul dintre tratamente nu a afectat în mod substanţial mortalitatea sau a redus nevoia de ventilaţie a pacienţilor, conform unei copii a studiului analizat de Financial Times.
 
”Remdesivirul, hidroxiclorochina, lopinavirul şi interferonul par să aibă un efect redus asupra mortalităţii spitaliceşti,” arată studiul.
 
Rezultatele studiului OMS au arătat, de asemenea, că medicamentele au avut un efect redus asupra timpului în care pacienţii au stat în spital. Cercetătorii OMS au spus că studiul a fost conceput, în primul rând, pentru a evalua impactul asupra mortalităţii în spital. 
 
Pe lângă alte medicamente, remdesivirul a fost folosit pentru tratarea preşedintele Donald Trump, după ce a fost depistat cu Covid-19. A fost dezvoltat de medicul american Gilead Sciences, iniţial ca un potenţial medicament pentru tratarea Ebola.
 
Remdesivirul a primit aprobarea parţială pentru utilizare în SUA şi UE, după ce un studiu efectuat de Institutul Naţional de Sănătate al Statelor Unite  a arătat, în aprilie, că a redus timpul de recuperare al bolnavilor de coronavirus de la 15 zile la 11. În iulie, Gilead a publicat date suplimentare care sugerează că tratamentul poate reduce probabilitatea de deces.
 
Studiile OMS arată că singurul medicament care poate creşte ratele de supravieţuire a celor înfectaţi cu SARS-CoV-2 este dexametazona, un steroid ieftin care poate fi administrat pe cale orală şi este disponibil pe scară largă în întreaga lume. OMS a recomandat utilizarea steroizilor pentru pacienţii cu cazuri severe de Covid-19.
 
Studiul Solidaritate este unul dintre cele mai mari în curs de desfăşurare a tratamentelor pentru Covid-19. Medicamentele pot fi adăugate sau eliminate din proces în orice moment. Rezultatele pentru cele patru medicamente din studiul OMS acoperă perioada martie până la începutul lunii octombrie.
 
Cercetările pentru Remdesivir au implicat 2.750 de pacienţi. Participanţii au primit medicamentul timp de 10 zile, cu 200 mg livrate în prima zi şi 100 mg în zilele următoare.
 

Comenteaza