Registru medical pentru prevenirea insuficienţei cardiace, creat la Institutul Inimii Cluj

Registru medical pentru prevenirea insuficienţei cardiace, creat la Institutul Inimii Cluj

Institutul Inimii "Niculae Stăncioiu" din Cluj-Napoca derulează un proiect prin care a fost creat un registru pentru prevenirea bolilor grave de inimă.

Proiectul se numeşte "Crearea unui registru de urmărire a remodelării ventriculare stângi post-infarct miocardic acut, în scopul prevenirii insuficienţei cardiace", este în valoare de 2,5 milioane de euro, din fonduri norvegiene nerambursabile.

"Este un proiect care a demarat cu un contract încheiat cu Ministerul Sănătăţii, cu doi parteneri din Norvegia şi cu trei entităţi din România, respectiv Spitalul Judeţean din Bihor şi Institutul de cardiologie din Timişoara. Este un proiect care se întinde până acum pe 39 de luni, cu o valoare de 2,5 milioane de euro şi cu nişte obiective pe care le-am propus în acest program şi care în mare parte au fost atinse. Realizarea acestui program este rezultatul muncii pe care dl profesor Iancu împreună cu echipa dânsului au derulat-o de foarte mulţi ani. Acest program aduce beneficii pacienţilor, iar pentru institut, din bugetul acest mare am reuşit să completăm nevoia noastră de echipamente şi elementul central a fost achiziţia unui RMN, care vine să completeze dotarea de care aveam nevoie. Îndrăznesc să spun că, astăzi, institutul are o tehnologie şi o dotare bună, avem activităţi în educaţie şi cercetare foarte bune, pe care le derulăm împreună cu UMF Cluj-Napoca, o colaborare interdisciplinară foarte bună, suntem un institut aşa cum ar trebui să fie orice institut în zilele noastre", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, managerul Institutului Inimii, Florin Crişan.

Managerul de proiect, profesorul Adrian Iancu, a spus că până în prezent, în registru sunt 1.300 de bolnavi, iar numărul lor ar urma să ajungă la finalul proiectului la 4.000-5.000. 

Directorul medical al Institutului Inimii, Adrian Molnar, spune că registrul de la Cluj ar urma să devină unul naţional.

Comenteaza