Raport alarmant! Cancerul colorectal este în creştere în rândul tinerilor

Raport alarmant! Cancerul colorectal este în creştere în rândul tinerilor

Un nou raport al Societăţii Americane de Cancer a confirmat ratele în creştere ale cancerului colorectal la vârste mici.

Un fapt alarmant: în urmă cu câteva săptămâni, un nou raport al Societăţii Americane de Cancer (ACS) a confirmat ratele în creştere ale cancerului colorectal la tineri. În prezent, este a treia cauză a noilor cancere şi decese la bărbaţi (după plămâni şi prostată).

Raportul ACS oferă o imagine a situaţiei. În Statele Unite, incidenţa cancerului colorectal este cu 33% mai mare la bărbaţi decât la femei. Un factor legat de disparităţile de sănătate (este mai mare la nativii din Alaska, la americanii nativi şi la negri) este, de asemenea, mortalitatea. În 2019, unul din 5 cancere colorectale a afectat persoane cu vârsta de 54 de ani sau mai tineri: o creştere faţă de 1995 (1 din 10) şi subiectul unor studii din ce în ce mai aprofundate, scrie Mediafax.

După cum a explicat Societatea Americană de Cancer, cel mai puternic factor de risc pentru cancerul colorectal este istoricul familial al bolii. Prin urmare, dacă rudele apropiate au avut cancer colorectal, riscul este mai mare şi este de importanţă primordială să discutaţi acest lucru cu medicul, pentru a face screening.

Printre recomandările frecvente se numără cea de a începe screening-ul în jurul vârstei de 45 de ani. Mai sunt apoi factorii de risc legati de stilul de viaţă (o alimentaţie nesănătoasă, sedentarism, fumat şi consum mare de alcool).

Este important de ştiut: cancerul colorectal poate fi diagnosticat înainte de a deveni simptomatic şi, prin urmare, în stadiile incipiente. În acest sens, screening-ul este esenţial, care poate avea loc în două moduri eficiente: căutarea sângelui ocult fecal la fiecare doi ani sau sigmoidoscopie/colonoscopia.

Comenteaza