Rafila: Resursele umane, la fel de importante ca investițiile. Programele de screening sau de combatere a cancerului, posibile doar dacă există suficient personal specializat

Rafila: Resursele umane, la fel de importante ca investițiile. Programele de screening sau de combatere a cancerului, posibile doar dacă există suficient personal specializat

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, atrage atenția că o politică de resurse umane care să acopere golurile din sistem, lăsate în urma migraţiei cadrelor medicale, este cel puţin la fel de importantă ca proiectele de noi spitale sau de modernizări.

Succesul proiectelor de sănătate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) va fi condiţionat de continuitate în finalizarea acestora, indiferent de schimbările politice din următorii ani, a declarat, în deschiderea Profit Health.forum, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, și a subliniat că politica de resurse umane este la fel de importantă.

”Medici şi asistenţi medicali au emigrat masiv începând din anul 2007, pentru că exista această recunoaştere reciprocă a calificării profesionale, şi mă bucur că acest fenomen a fost frânat şi nu pot decât să menţionez faptul că a fost un ministru al Muncii înţelept care a mărit substanţial veniturile lor celor din sănătate şi lucrul acesta a dus la frânarea acestui fenomen. Dar nu este suficient, pentru că, în mod evident, noi trebuie să le oferim oamenilor din sănătate şi confortul profesional, care se va răsfrânge bineînţeles asupra pacienţilor, şi accesul la resurse terapeutice şi de investigaţie este necesar pentru ca să stabilizăm personalul medical din România”, a afirmat Alexandru Rafila, scrie News.ro. 

Ministrul a insistat că, alături de investiţii, resura umană din sănătate trebuie să rămână în centrul atenţiei decidenţilor.

”Planul naţional de combatere a cancerului, medicina personalizată, alte programe privind screening-ul şi terapia bolilor cardiovasculare sau cerebrovasculare vor fi posibile sau sunt posibile numai dacă există suficientă resursă umană specializată şi numai dacă ea este accesibilă la nivel naţional şi nu doar concentrată în anumite zone. Politica de resurse umane este cel puţin la fel de importantă ca şi politica de investiţii sau diversele programe despre care discutăm acum, pentru că fără medici fără asistenţi medicali, fără alţi specialişti care lucrează în domeniul medical nu cred că vom reuşi să atingem aceste obiective. Lucrul acesta nu trebuie niciun fel neglijat, iar parteneriatul pe care-l avem noi acum cu universităţile de medicină şi farmacie - Ministerul Sănătăţii, mă refer - are ca scop exact acest lucru: o politică de resurse umane pe termen mediu şi lung care poate să acopere aceste goluri care există în momentul de faţă şi să ofere predictibilitate funcţionării şi succesului acestor programe care se dezvoltă în această perioadă. Dacă vom discuta doar de investiţii, doar de construcţii, să ştiţi că nu este suficient. Am văzut în anumite zone ale ţării sau chiar ale lumii foarte bune facilităţi medicale care din păcate nu puteau fi utlizate la capacitate din cauza lipsei personalului calificat”, a explicat Rafila.

Comenteaza