Rafila, despre vaccinarea anti-COVID: "Cu siguranţă nu va fi obligatorie. Încrederea trebuie construită, nu trebuie impusă"

Rafila, despre vaccinarea anti-COVID: "Cu siguranţă nu va fi obligatorie. Încrederea trebuie construită, nu trebuie impusă"

Medicul Alexandru Rafila a declarat, joi seara, că vaccinarea anti-COVID nu va fi "cu siguranţă" obligatorie în ţara noastră, el adăugând că potrivit unor studii făcute, acceptabilitatea pentru acest vaccin e în jur de 50% din populaţie.

"Cu siguranţă acest vaccin nu va fi obligatoriu. Sau aceste vaccinuri, că nu discutăm doar de unul singur. Aceste vaccinuri sunt vaccinuri noi şi una este să discuţi despre vaccinul DTP, care e cunoscut de zeci de ani şi se cunoaşte foarte bine eficacitatea sa, eventualitatea unor reacţii adverse şi aşa mai departe şi altceva e să discuţi despre un produs nou, despre care lumea nu ştie nimic şi care a trecut doar prin nişte studii clinice. Deci cu siguranţă acest vaccin nu va fi obligatoriu nici pentru copii, nici pentru adulţi, nici pentru altcineva şi în mod evident încrederea în vaccin trebuie construită, nu trebuie impusă. Aşa că eu sunt convins că această discuţie legată de obligativitate, cel puţin dacă discutăm de aceste vaccinuri noi, nu este actuală", a afirmat medicul Alexandru Rafila, într-o intervenţie la Antena 3.

Reprezentantul României la OMS a subliniat că pentru a avea încredere în această vaccinare din partea populaţiei, este nevoie să se facă o "foarte bună campanie de informare", făcută profesionist şi cu transparenţă.

"S-au făcut sondaje, a făcut şi OMS inclusiv pentru România. Astăzi, un institut al Academiei Române a făcut tot aşa, un studiu, şi în general acceptabilitatea pentru acest vaccin e în jur de 50% din populaţie. Important este ca prin vaccinarea medicilor, a categoriilor la risc, încrederea în vaccin să crească, dar aceasta e condiţionată de o foarte bună campanie de informare a populaţiei care trebuie să fie sinceră, trebuie să fie transparentă, trebuie să fie profesionist făcută şi atunci sigur că dacă oamenii văd că aceia care au primit vaccinul nu au probleme, nu au dezvoltat reacţii adverse, devin protejaţi în faţa bolii, cu siguranţă vor avea şi ei încredere să se vaccineze", a sous Rafila, conform Agerpres.

Peste 38% dintre respondenţii unui sondaj au declarat că nu s-ar vaccina împotriva COVID-19 dacă un astfel de tratament ar fi disponibil în perioada următoare.

Sondajul a fost efectuat în perioada 25 septembrie - 16 octombrie, de către Centrul de Cercetări Sociologice Larics (CCSL), în parteneriat cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI), sub egida Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române. Volumul eşantionului a fost de 1.000 de persoane, iar eroarea maximă admisă a datelor a fost de +/- 3%. Metoda folosită a fost ce a chestionarului aplicat telefonic.

Astfel, 38,6% dintre respondenţi au precizat că ar refuza să se vaccineze dacă ar exista un vaccin împotriva COVID-19. Un procent de 30% au declarat că ar aştepta o perioadă şi s-ar vaccina doar dacă ar auzi că persoanele care şi-au administrat un astfel de tratament nu au avut probleme. 21,8% au afirmat că s-ar vaccina, iar 8% au spus că ar accepta doar dacă li s-ar explica mai multe despre acest tratament. 

Comenteaza