Rafila, despre vaccinare: Toţi avem o responsabilitate să ne protejăm copiii. Pojarul ar face anual 1,5 milioane de victime în lume dacă nu ar fi vaccinarea

Rafila, despre vaccinare: Toţi avem o responsabilitate să ne protejăm copiii. Pojarul ar face anual 1,5 milioane de victime în lume dacă nu ar fi vaccinarea

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat marţi că acoperirea vaccinală în România a scăzut, în ultimii 12 ani, de la peste 90%  la în jur de 80% și că Strategia Naţională de Vaccinare nu are nimic de a face cu obligativitatea imunizării.

"Strategia Naţională pentru Vaccinare aprobată prin Hotărârea Guvernului României este o componentă a Strategiei Naţionale de Sănătate. (...) În ultimii 12 ani, aşa avem noi statistica în momentul de faţă, acoperirea vaccinală în România a scăzut de la peste 90%, cât era în anul 2010, la în jur de 80% la vaccinurile uzual", a spus Alexandru Rafila, în Parlament, la "Ora Guvernului".

Ministrul a explicat că "vaccinarea reprezintă un drept şi nu reprezintă o obligaţie": "Tot ceea ce este conţinut în această strategie se referă la dreptul mamelor din România de a fi informate corect, de a se vaccina, iar autorităţile, instituţiile specializate medicale sunt responsabile pentru asigurarea acestor lucruri. (...) Conţinutul acestei strategii nu are nimic de a face cu obligativitatea vaccinării, dimpotrivă, dreptul fiecărui cetăţean în ceea ce priveşte opţiunea sa este respectat. Ceea ce noi suntem responsabili este să informăm corect prin intermediul profesioniştilor din sistemul de sănătate şi opţiunea este a cetăţeanului şi a părintelui".

Rafila a spus că dă un singur exemplu, rujeola, pojarul ar face în fiecare an 1,5 milioane de victime la nivel global dacă nu ar fi vaccinarea.

"Cred că toţi avem o responsabilitate să ne protejăm copiii împotriva principalelor boli transmisibile care fac ravagii. Rujeola şi pojarul ar face în fiecare an 1,5 milioane de victime la nivel global dacă nu ar fi vaccinarea", a precizat ministrul Sănătății.

Comenteaza