Rafila, de acord cu Cîțu: Au fost momente când Ministerul Sănătăţii putea să accepte sau nu achiziţia vaccinurilor anti-COVID

Rafila, de acord cu Cîțu: Au fost momente când Ministerul Sănătăţii putea să accepte sau nu achiziţia vaccinurilor anti-COVID

Ministrul Alexandru Rafila a spus marţi, într-o conferinţă de presă, că Ministerul Sănătăţii a avut momente, în 2021, când "putea sau nu să accepte achiziţia de vaccinuri" anti-COVID.

"Este adevărat că Ministerul Sănătăţii… au fost în decursul anului trecut momente în care putea să accepte sau nu achiziţia de vaccinuri. Achiziţia de vaccin a fost acceptată pentru anul 2022 şi anul 2023 în luna mai a anului 2021".

În România vor sosi încă aproape 40 de milioane de doze

Întrebat câte doze de vaccin anti-COVID urmează să ajungă în România anul acesta şi anul viitor, ministrul Sănătăţii a explicat că este vorba despre aproape 40 de milioane de doze. 

"Câte o să ajungă pot să vă răspund, însă ce vom face cu el încă nu pot să vă răspund, pentru că sunt cantităţi foarte mari, care depăşesc capacitatea de stocare în România. Noi, la Ministerul Sănătăţii, am făcut demersuri deja în mod repetat. Am informat atât Guvernul României, Preşedinţia României, Ministerul de Externe să vedem care este situaţia în alte ţări. În cei doi ani, în 2022 şi 2023, vor fi achiziţionate în total aproximativ 39 de milioane de doze de vaccin", a spus Alexandru Rafila.

Ministrul a afirmat că este vorba despre sume "serioase de bani", pe care statul român trebuie să le plătească sau pe care le-a plătit deja.

"Încercăm să găsim o soluţie, pentru că dacă nu ai capacitatea de stocare, vă daţi seama că nu le poţi păstra nici măcar în interiorul zonelor de valabilitate. Interesul pentru vaccinare în mod evident a scăzut, scade şi probabilitatea de a le putea vinde şi chiar probabilitatea de a le dona. (…) Trebuie să găsim o soluţie. (…) Vaccinul este un simbol al prevenţiei şi este păcat să distrugem acest simbol al prevenţiei. Este vorba despre sume serioase de bani, pe care statul român trebuie să le plătească, le-a şi plătit deja o parte. Mai trebuie să le plătească în continuare", a susţinut ministrul Alexandru Rafila.

"Nu îmi dau seama unde este semnătura premierului, când comanda a fost făcută de Ministerul Sănătății și plata este făcută de Ministerul Finanțelor. Ministerul Sănătății putea să spună oricând că nu vrea să dea comanda, Ministerul Finanțelor că nu vrea să plătescă", a spus Cîțu, întrebat despre contribuția sa în comanda de vaccinuri anti-COVID, după ce președintele PSD, Marcel Ciolacu a spus că politicienii trebuie să dea explicații în cazul achizițiilor a 100 de milioane de vaccinuri anti-COVID de 790 milioane de euro.

Comenteaza