Răcelile de sezon i-ar putea face pe copiii mici imuni la COVID

Răcelile de sezon i-ar putea face pe copiii mici imuni la COVID

Noi cercetări efectuate în Suedia sugerează că infecțiile cauzate de răcelile comune pot oferi copiilor niveluri preexistente de imunitate la noul coronavirus.

Autorii studiului de la Institutul Karolinska spun că este posibil ca în cazul copiilor aceștia să dobândească niveluri de imunitate încrucișată față de Covid-19 datorită celulelor T de memorie generate de coronavirusuri mai comune.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au analizat probe unice de sânge de la copii prelevate înainte de pandemie.

Ultimele lor descoperiri au identificat celule T de memorie care reacționează la celulele infectate cu SARS-CoV-2 (virusul responsabil de boala Covid-19).

Conform 360medical.ro, echipa de cercetători explică faptul că mulți copii s-ar putea să se fi confruntat deja cu unul dintre cele patru coronavirusuri responsabile de simptomele sezoniere ale răcelilor comune.

Acest lucru spun specialiștii, ar putea, teoretic, să stimuleze un răspuns imunitar cu celule T capabile să reacționeze și la celulele infectate cu SARS-CoV-2.

Acest ultim studiu întărește această ipoteză și chiar confirmă faptul că celulele T activate anterior de virusul OC43 pot într-adevăr să reacționeze încrucișat împotriva SARS-CoV-2.

„Aceste reacții sunt deosebit de puternice la începutul vieții și devin mult mai slabe pe măsură ce înaintăm în vârstă”, spune într-un comunicat, Annika Karlsson, autoarea corespondentă a studiului și lidera grupului de cercetare din cadrul departamentului de medicină de laborator de la Karolinska.

Descoperirile arată modul în care răspunsul celulelor T se dezvoltă și se modifică în timp și pot ghida monitorizarea și dezvoltarea viitoare a vaccinurilor, spun autorii studiului.

Imunitatea la coronavirus ar putea începe de la vârsta de 2 ani - în ansamblu, noile descoperiri indică puternic faptul că răspunsul celulelor T de memorie la coronavirusuri se dezvoltă, de obicei, încă de la vârsta de doi ani.

 

Comenteaza