Foto Proteste în sănătate la Cluj-Napoca. Sindicat: Este ceea ce noi am denumit repetiţia pentru grevă

Proteste în sănătate la Cluj-Napoca. Sindicat: Este ceea ce noi am denumit repetiţia pentru grevă

Zeci de angajați ai Spitalului Clinic Județean de Urgență, precum și ai Spitalului Municipal din Cluj-Napoca, au protestat, joi, în timpul pauzei de masă, fără a întrerupe activitatea, într-o acțiune comună în țară a Federației “Solidaritatea Sanitară”.

Federaţia sindicală Solidaritatea Sanitară a anunțat că joi, între orele 12:00 - 12:30, membrii federației vor picheta spitalele din țară. Vicepreşedintele sindicatului, Gabriel Predică, a declarat pentru Agerpres că acest protest este „repetiţia pentru grevă”.

„În cursul zilei de astăzi, începând cu ora 12,00, timp de o jumătate de oră în toate unităţile sanitare Federaţia Solidaritate Sanitară organizează ceea ce noi am denumit repetiţia pentru grevă. Este un protest care nu presupune întreruperea activităţii, întrucât se desfăşoară în timpul pauzei de masă. În continuare asistăm la aceeaşi obtuzitate a Guvernului, respectiv faptul că nu invită federaţia reprezentativă din sănătate aflată în conflict”, a declarat Gabriel Predică.

La Cluj-Napoca, angajații, membrii ai federației, au protestat în fața Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență în pauza de masă.

Proteste la mai multe spitale din Cluj-Napoca. Sindicat: Este repetiţia pentru grevă

Au ieșit în fața clinicii și sindicaliștii Federației Solidaritatea Sanitară de la Spitalul Municipal, alăturându-se, astfel, colegilor care au pichetat astăzi unitățile sanitare în întreaga țară. 

Angajații cer să li se mărească sporurile pentru gărzi şi salariile, nemulţumiţi că nu s-a mai acordat nicio mărire din 2017.

Proteste la mai multe spitale din Cluj-Napoca. Sindicat: Este repetiţia pentru grevă

(imagini: Federația “Solidaritatea Sanitară” din România)

”Reiterăm că acţiunile de protest organizate de Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” în ultima lună au fost determinate de oferta insuficientă a guvernului, făcută la întâlnirea comună cu cele două federaţii reprezentative din Sănătate din 25 ian. 2024, respectiv o creştere a anvelopei salariilor de bază cu 20% pentru anul 2024, ce are drept corespondent o creştere a veniturilor salariale cu cca. 13,5%. Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” a demonstrat în toată această perioadă că oferta guvernului presupune de fapt o creştere medie a veniturilor angajaţilor care nu acoperă nivelul inflaţiei nici măcar din ultimii 2 ani (23,59%), această politică de salarizare continuând şi în anul 2024 scăderea puterii de cumpărare a profesioniştilor din sănătate. De asemenea, protestele sunt motivate şi de refuzul guvernanţilor de a onora angajamentele asumate faţă de reprezentanţii Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară” în anul anterior, cel mai important fiind adoptarea unei noi legi a salarizării, în forma negociată cu partenerii sociali”, arată Federaţia Solidaritatea Sanitară.

Următorul protest organizat de Solidaritatea Sanitară va avea loc în data de 11 martie, când sindicaliștii au anunțat că vor participa la un miting în faţa Guvernului, care va fi urmat de un marş către Ministerele Sănătăţii şi Muncii şi apoi de un alt marş către Piaţa Constituţiei.

Comenteaza