Proiect în premieră la Cluj. Registru de donatori de sânge din rândul câinilor și pisicilor

Proiect în premieră la Cluj. Registru de donatori de sânge din rândul câinilor și pisicilor

Studenții Facultății de Medicină Veterinară din cadrul USAMV Cluj-Napoca organizează, în premieră, o acțiune menită să formeze primul registru de donatori de sânge din rândul câinilor și pisicilor.

Scopul principal este realizarea unei baze de date care să conțină grupa de sânge a animalelor, informații despre acestea, dar și date de contact ale proprietarilor lor, care ar urma să fie contactați în vederea donării de sânge în caz de urgențe. Câinii și pisicile care vor participa la evenimentul de la sfârșitul săptămânii vor beneficia de gratuitate pentru testările de grupă sanguină, biochimia sângelui și hemoleucogramă.

La acțiunea organizată de studenții noștri vor participa parteneri din partea adăposturilor de animale, dar și companii specializate pe creșterea animalelor de companie, care vor oferi sfaturi proprietarilor de câini și pisici.De asemenea, pe durata celor două zile se va putea recolta sânge de la aproximativ 10 animale, însă proprietarii trebuie să știe că acestea ar urma să fie sedate.

”La Serviciul de Urgență din clinica Facultății de Medicină Veterinară este tot timpul nevoie de sânge și plasmă, de aceea considerăm că și înființarea acestui registru al donatorilor este o necesitate. Când avem nevoie, nu știm la cine putem apela, dar sperăm să reușim în viitor prin acest demers. Sigur că ne dorim să avem cât mai mulți posibili donatori înscriși în baza noastră de date, pentru că nu doar noi, ci și ei ar ajuta astfel animalele aflate în suferință. Evenimentul este organizat de studenții noștri, membri IVSA- International Veterinary Students Asociation, și va fi coordonat de profesorii și specialiștii din cadrul facultății noastre. E important pentru iubitorii de câini și pisici să țină cont de faptul că unul din criteriile importante pentru donare este greutatea, de minimum 25 de kilograme la căței și 4 kilograme la pisici. Vom putea recolta sânge în timpul evenimentului de la aproximativ 10 animale și nu insistăm acum în această direcție, pentru că sângele lor nu poate fi depozitat decât o lună. Este foarte important însă să ne cunoaștem și să avem înscrieri de la cât mai mulți proprietari de animale”, a explicat Ana Hîruța, studentă în anul III la Facultatea de Medicină Veterinară, președinte IVSA.

Evenimentul va avea loc sâmbătă și duminică, între orele 10.00 – 16.00, în fața Facultății de Medicină Veterină (intrări de pe Calea Mănăștur 3-5 sau pe la poarta nr. 2, str. Govora).

Campusul universității noastre va mai găzdui o acțiune inedită duminică, în organizarea studenților francezi la Facultatea de Medicină Veterinară, și anume ediția a II-a a Concursului de frumusețe pentru căței, pisici, iepuri și orice alte animale. Concursul va fi împărțit pe secțiunile: câini talie mare, câini talie mică, foster și altă categorie de animale (pisici, iepuri, pești etc), iar înscrierile au loc miercuri și joi, între orele 12.00 – 14.00, în fața Facultății de Medicină Veterinară. ”Beauty Contest” va începe la ora 14.00 în fața Aulei ”Mihai Șerban” din campusul USAMV Cluj-Napoca, iar taxa de participare va fi de 10 lei, bani care se vor reinvesti pentru ajutarea asociațiilor de protecție a animalelor.

 

Comenteaza