Video Profesorul Răzvan Cherecheș spune până la cât ajunge după rapel eficacitatea vaccinului AstraZeneca

Profesorul Răzvan Cherecheș spune până la cât ajunge după rapel eficacitatea vaccinului AstraZeneca

Răzvan Cherecheș, șeful departamentului de Sănătate Publică, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, explică cât de eficient este vaccinul AstraZeneca împotriva noului coronavirus.

Răzvan Cherecheş, profesor de Sănătate publică, susţine că Agenţia Europeană a Medicamentului a autorizat vaccinul AstraZeneca pentru o eficacitate de 59.5%. Studiile ulterioare au arătat, însă, că eficacitatea imunizării creşte între cele două doze. Profesorul clujean a precizat și că nicio persoană care a fost vaccinată cu serul dezvoltat de AstraZeneca nu a avut simptome severe, nu a avut nevoie de spitalizare și nu a decedat din cauză coronavirusului.

„La 90 de zile de la prima doză, eficacitatea este de 76%, iar asta înseamnă că una din patru persoane are şansa să dezvolte simptome. După ambele doze, eficacitatea este de 82,4%. Asta înseamnă că una din cinci persoane are şansa de dezvolte simptome. O eficacitate de 82,4% este enormă dacă o comparăm cu eficacitatea vaccinului antigripal, care pentru sezonul 2019-2020 a avut o eficacitate de 45%”,a explicat, pe pagina de Facebook ROVaccinare, Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Comenteaza