Profesorii vor fi învățați cum să efectueze testele de salivă. Baciu: "Nu e o procedură medicală. E un test de salivă, într-un recipient"

Profesorii vor fi învățați cum să efectueze testele de salivă. Baciu: "Nu e o procedură medicală. E un test de salivă, într-un recipient"

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, medicul Andrei Baciu, a declarat că testele de salivă pentru elevi vor fi efectuate de personalul medical, iar acolo nu acesta nu există, vor fi instruite cadrele didactice.

„S-au achiziţionat aceste teste, procedura este în curs şi acestea vor ajunge la şcoli, se va stabili o cadenţă de testare. Testarea efectivă va fi efectuată sau de personalul medical, acolo unde există, dar doar în 20% din şcolile din România există personalul medical, în rest vor fi instruite cadre didactice. Nu e o procedură medicală. E un test de salivă, într-un recipient”, a afirmat Andrei Baciu, la Digi 24.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, joi, printr-o hotărâre, abilitarea Ministerului Sănătăţii în vederea elaborării metodologiei de administrare în unităţile de învăţământ a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă.

”Se abilitează Ministerul Sănătății în vederea elaborării procedurii de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, care urmează a fi utilizate în unitățile de învățământ”, se arată în Hotărârea nr. 102, adoptată joi seară, de CNSU.

Conform ministrului interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, primele teste cu probă de salivă ar urma să ajungă în şcoli în a doua parte a săptămânii viitoare.

Comenteaza