Prima tabără dedicată pacienților cu Alzheimer va fi organizată la Cluj/ Cameră senzorială pentru pacienți cu diferite forme de demență

Prima tabără dedicată pacienților cu Alzheimer va fi organizată la Cluj/ Cameră senzorială pentru pacienți cu diferite forme de demență

Prima tabără din România dedicată pacienților cu Alzheimer și aparținătorilor acestora va fi organizată, în această lună, la Cluj.

Luna mai este luna #ȚINEmaMINTE, un proiect dedicat bolnavilor de Alzheimer și aparținătorilor lor, inițiat de Asociația Zi de Bine. 

În cadrul proiectului asociația va organiza, împreună cu Societatea Română Alzheimer - filiala Napoca, prima tabără din România dedicată pacienților și aparținătorilor.Tot la Cluj se va face o cameră senzorială pentru pacienți care suferă de diverse forme de demență. De asemenea, atât la Cluj, cât și la București va fi creat și un grup de sprijin pentru aparținători.

Așadar, între 23-25 mai, 10 persoane diagnosticate cu boala Alzheimer și alte forme de demență și aparținătorii sau asistenții lor vor participa în Sălicea, la tabăra care se va realiza în premieră națională la Cluj. 

"Ateliere creative, kinetoterapie, ergoterapie, meloterapie și altele sunt gândite de specialiști să le redea zâmbetul și demnitatea pacienților încercați de profunde sentimente de inutilitate, de gânduri că au ajuns o povară, că mai bine n-ar mai fi. În același timp, suportul pentru aparținători este esențial pentru că aceștia se pun adeseori pe ultimul plan și nu își conștientizează propriile limite. Un simplu grup de suport poate fi o adevărată gură de oxigen permițând aparținătorilor să se desprindă, pentru scurt timp, fizic și mental de bolnavul lor", transmit reprezentanții asociației Zi de Bine.

"Problema care a condus la alcătuirea acestui proiect a fost identificarea calităţii dramatic scăzute a vieţii persoanelor cu maladia Alzheimer şi a familiilor acestora. Familiile care se confruntă cu probleme asociate bolii Alzheimer nu își mai pot îndeplini activităţile cotidiene obişnuite, se rup de viata lor anterioară, renunţă chiar şi la cele mai simple bucurii ale vietii pentru a se dedica îngrijirii celor dragi. Ei ajung într-o stare de marginalizare și izolare socială, bolnavii îsi pierd autonomia și devin dependenți de sprijinul/asistența celor din jur. Aceste fapte au consecinţe multiple şi complexe", explică Dan Gădălean (Societatea Română Alzheimer – filiala Napoca).

Camera senzorială pentru un prezent mai viu

Camera senzorială va fi un loc în administrarea DGASPC Cluj unde specialiștii vor putea să desfășoare activități pentru stimularea simțurilor pacienților, o cameră care promovează activitatea intelectuală și încurajează relaxarea, în timp ce se urmăresc anumite obiective educaționale măsurabile și specifice. 

"Dacă lipsa stimulării senzoriale poate agrava dizabilităţile sau problemele psihologice existente, această terapie poate în schimb regla disfuncții la nivelul sensibilității tactile, îmbunătăți  echilibrul, crește încrederea în sine și în valoarea acțiunilor proprii. Iar sentimentul de a fi util cuiva este poate cea mai puternică ancoră în realitate, în momentul prezent, a celor captivi în ceața mintală a momentelor și persoanelor pierdute", mai precizează reprezentanții asociației. 

Conform datelor OMS, numărul persoanelor cu demență va crește cu 40% până în 2030. Aproximativ 10% din cazuri vizează persoane sub 65 de ani.

Comenteaza