Premieră pe plan local. S-au înfiinţat două centre pentru victimele violenţei domestice

Premieră pe plan local. S-au înfiinţat două centre pentru victimele violenţei domestice
Asociaţia clujeană Atena Delphi a înfiinţat un Centru de Recuperare şi un Centru de Consiliere pentru victimele violenţei domestice, structuri menite să vină în întâmpinarea nevoilor femeilor şi copiilor care se confruntă cu astfel de situaţii.

Serviciile furnizate în cadrul lor sunt oferite gratuit victimelor şi constau în primire şi găzduire temporară, asistenţă socială, consiliere juridică şi psihologică, psihoterapie, grup de suport, informare şi orientare.

Acestea sunt destinate femeilor care se găsesc într-o situaţie de violenţă domestică, fie ea fizică, emoţională (psihică) sau sexuală, ori toate dintre ele, şi care au nevoie de ajutor pentru a reveni la o viaţă în care le sunt respectate drepturile.

"Centrul de recuperare nu este doar un loc în care victimele se ascund de agresori, ci împreună cu Centrul de Consiliere formează un cadru organizat în care acestea primesc informaţii, învaţă să îşi depăşească problemele şi temerile, conştientizează că au drepturi şi redevin oameni puternici, capabili să pornească o viaţă nouă şi să zâmbească din nou", a declarat Luiza Buduşan, coordonatorul celor două centre. 

În acest fel se urmăreşte reducerea unor serii de consecinţe precum traumele fizice şi psihice, problemele de ordin emoţional şi psihic, izolarea de societate, deprimarea, neîncrederea, lipsa de respect faţă de propria persoană, imposibilitatea de a se autoafirma şi chiar decesul.

"Ne-am dorit să venim în întâmpinarea nevoilor victimelor violenţei în familie cu o structură organizată şi capabilă să ofere soluţii complete. Am văzut de-a lungul timpului destule cazuri în care femeia ar fi dorit să plece de lângă agresor şi nu avea unde să meargă.

Mai mult, familia făcea greşeala de a o încuraja să rămână, fie pentru copii, fie pentru ca "aşa trebuie", iar ea se găsea în imposibilitatea de a se sustrage din acest mediu nociv. Acum, putem spune cu mândrie că avem soluţia pentru cele care vor să depăşească condiţia de victime şi să ia viaţa în propriile mâini. Cele două centre beneficiză de personal calificat, gata să ofere informaţii şi ajutor în cele mai complexe situaţii", a explicat Buduşan.

Centrul de consiliere funcţionează în Piaţa Unirii nr. 4-5. Persoanele care doresc să beneficieze de servicii pot lua legătura cu specialiştii asociaţiei la numerele de telefon 0730 788 962 şi 0264 439 389, la adresa de email office@asociatia-atena.ro, pe site-ul asociaţiei sau prin intermediul paginii de Facebook a acesteia.

Cele două centre sunt realizate în cadrul proiectului "Meriţi să zâmbeşti din nou! - Servicii integrate pentru victime ale violenţei domestice", proiect desfăşurat în parteneriat cu Fundaţia PULSE din Bulgaria şi finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Comenteaza