Pot face rapelul cu alt vaccin decât cel utilizat la prima doză? Răspunsul Ministerului Sănătății

Pot face rapelul cu alt vaccin decât cel utilizat la prima doză? Răspunsul Ministerului Sănătății

Ministerul Sănătății precizează că până acum nu există date în ceea ce privește siguranța și eficacitatea, care să ateste faptul că cele două administrări ale vaccinului anti-COVID se pot face cu seruri diferite.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Ministerul Sănătății a explicat prin intermediul unei postări pe pagina de Facebook a instituției că autoritățile competente la nivel internațional nu recomandă combinarea vaccinurilor, dar, totodată, menționează că această posibilitate se află în studiu în Marea Britanie. 

Astfel, MS a răspuns negativ la întrebarea "Pot face rapelul cu alt vaccin decât cel utilizat la prima doză?". 

"Autoritățile competente de la nivel internațional recomandă ca rapelul să fie realizat cu același vaccin cu care a fost administrată prima doză. Până la acest moment nu există date în ceea ce privește siguranța și eficacitatea, care să ateste faptul că cele două administrări se pot face cu vaccinuri diferite.

Pentru a putea studia posibilitatea combinării vaccinurilor, Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie a început un studiu (Com-COV) care va analiza reacția sistemului imun al persoanelor înrolate, după administrarea celei de-a doua doze cu un vaccin diferit față de cel utilizat pentru prima doză. Studiul a început în luna februarie a acestui an și va dura 13 luni, dar date parțiale din acest studiu ar putea fi disponibile mai devreme.

Până când vor exista date suplimentare oficiale în ceea ce privește utilizarea a două vaccinuri diferite pentru cele două doze, recomandările oficiale continuă să fie acelea de a utiliza același vaccin atât pentru prima doză, cât și pentru rapel", explică Ministerul Sănătății. 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza