Poate cauza probleme consumul de alcool vaccinării anti-COVID? Ce spune Răzvan Cherecheș

Poate cauza probleme consumul de alcool vaccinării anti-COVID? Ce spune Răzvan Cherecheș

Consumul moderat de alcool nu infuențează procesul de vaccinare, spune expertul în sănătate publică al UBB, Răzvan Cherecheș.

Ai reușit să te vaccinezi și vrei să bei o bere ca să sărbătorești și nu știi dacă este o decizie bună? Specialistul în Sănătate Publică, clujeanul Răzvan Cherecheș, îți spune dacă este recomandat sau interzis să consumi alcool în ziua imunizării.

„Nu e o idee bună să te duci să te vaccinezi beat mort, pentru că știm că consumul excesiv de alcool impacteaza felul în care funcționează sistemul imunitar. Dar altfel, consumul moderat de alcool nu impacteaza cu vaccinarea absolut deloc. Daca ți-e frica de ace și bei o bere înainte sau o bere după să sărbătorești că te-ai vaccinat nu e o problemă”, a declarat Răzvan Cherecheş, potrivit alephnews.ro.

Reacțiile adverse sunt similare cu cele ale infectării cu coronavirus, pentru că sistemului imunitar se activează. Din acest motiv oamenii tind să se sperie în perioada post vaccinare.

Specialiștii spun, însă, că nu trebuie să ne îngrijorăm, toate aceste efecte durează două zile. Uite ce e indicat să faci în această perioadă.

„Dacă reacțiile adverse sunt neplăcute, dureri de cap, musculare, articulare, febră. Pur și simplu să stăm să ne odihnim, ceai cald, paracetamol. Dacă reacțiile adverse se întind pe o durată mai lungă de două zile, atunci trebuie contactat medicul de familie”, a mai spus Răzvan Cherecheş.

Poți raporta efectele secundare Comitetlui Național de Vaccinare. Coordonatorul campaniei îți promite că vei putea trimite, în curând, un SMS pentru asta. Așa că oricine se va vaccina va primi un mesaj in care poate sa completeze reacțiile adverse.

Comenteaza