Pilotul MiG-ului prăbușit a fost operat. Care este starea militarului din Cluj

Pilotul MiG-ului prăbușit a fost operat. Care este starea militarului din Cluj

Locotenent-comandorul Andrei Criste, pilotul aeronavei MIG 21 LanceR de la baza militară din Cluj, prăbușită în judeţul Mureş, a fost operat, miercuri, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Carol Davila".

Potrivit unui comunicat de presă al unităţii medicale, intervenţia chirurgicală a decurs bine, "fără evenimente sau complicaţii" intra sau post-operatori care să pună în pericol viaţa sau integritatea fizică a militarului. Bărbatul este evaluat zilnic de o echipă multidisciplinară.

"Locotenent-comandorul Andrei Criste a fost operat, ieri, în Blocul operator al Secţiei Neurochirurgie. Intervenţia chirurgicală a decurs bine, fără evenimente sau complicaţii intra sau post-operatori care să pună în pericol viaţa sau integritatea fizică a militarului. Pacientul este conştient, cooperant, orientat temporo-spaţial, stabil hemodinamic şi respirator, fiind evaluat zilnic de echipa multidisciplinară constituită din specialişti în neurochirurgie, chirurgie toracică, Anestezie Terapie Intensivă (ATI), medicină de laborator şi imagistică medicală pentru stabilirea conduitei terapeutice", se arată în comunicat, potrivit Agerpres.

Conform sursei citate, locotenent-comandorul beneficiază de suport psihologic de specialitate, iar echipa medicală se află în contact permanent cu familia.

Marţi, o aeronavă MiG 21 LanceR de la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, pilotată de locotenent-comandorul Andrei Criste, s-a prăbuşit în apropierea localităţii Dedrad, judeţul Mureş.

Decolase în jurul orei 14,00 pentru a executa un zbor de instrucţie împreună cu alte două aeronave de acelaşi tip. În timpul executării misiunii, pilotul a raportat că se află într-o situaţie de urgenţă şi s-a catapultat, aeronava prăbuşindu-se în afara ariilor locuite, arată MApN. Celelalte două aeronave au revenit în bază, în siguranţă, în jurul orei 15,00.

Iniţial, pilotul a fost internat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, unde a fost evaluat de o echipă medicală, care a constatat că viaţa sa nu este în pericol şi a autorizat transferul la Spitalul Militar Central din Bucureşti pentru tratament de specialitate şi recuperare.

Pilotul este din Cluj-Napoca şi a studiat la Atena

Locotenent-comandorul Andrei Criste este pilot militar din anul 2008 şi are o experienţă de 600 ore de zbor pe aeronave supersonice, fiind certificat ca pilot operaţional pe aeronave MiG-21 LanceR.

Bărbatul este din Cluj-Napoca și este absolvent al Liceului Militar din Câmpulung Moldovenesc. A susținut mai multe teste de aptitudini în clasa a XII-a și se pregătea pentru cursurile Academiei „Henry Coandă” de la Brașov.

A fost plecat patru ani în Grecia, unde a studiat la Academia Forțelor Aeriene de la Atena, potrivit fanatik.ro.

Comenteaza