Pacienţii cu cancer din România pot participa la studii clinice care le-ar putea prelungi viața

Pacienţii cu cancer din România pot participa la studii clinice care le-ar putea prelungi viața

Bolnavii oncologici care nu obțin şanse de îmbunătăţire a sănătăţii după parcurgerea tratamentelor specifice au șansa să participe la studii clinice care le-ar putea prelungi viața.

Este vorba despre studii clinice de fază 1, efectuate de Asociaţia OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp din Timişoara, sub supravegherea medicilor, acestea fiind concepute pentru a evalua siguranţa şi tolerabilitatea medicamentului şi pentru a determina doza optimă.

În cadrul Asociaţiei OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp din Timişoara sunt în derulare şi în prezent mai multe studii, dar de ultimă fază, acestea fiind complet diferite de cele a căror aplicare va începe în următoarele săptămâni, se precizează într-un comunicat, publicat miercuri.

Cele mai multe studii clinice li se adresează pacienţilor cu cancer pulmonar, cancer de sân, afecţiuni oncologice digestive sau din sfera urogenitală şi ginecologică.

Toate studiile sunt aprobate de Comisia Naţională de Bioetică a Medicamentului şi de Agenţia Naţională a Medicamentului din cadrul Ministerului Sănătăţii, informează Agerpres.

Scopul principal al studiilor clinice de fază 1 este acela de a evalua profilul de siguranţă a medicamentelor şi de a identifica eventualele efecte secundare sau riscuri asociate cu utilizarea acestora.

Cercetările vor fi realizate pe un număr mic de participanţi şi sunt supravegheate îndeaproape de medicii Asociaţiei OncoHelp, dar şi de autorităţile de reglementare medicală.

„Studiile clinice de fază 1 pot reprezenta o opţiune pentru pacienţii pentru care nu mai există alte tratamente standard disponibile. Participarea la aceste studii poate aduce o rază de speranţă în cazul acestor bolnavi”, precizează în comunicat, dr. Cristina Oprean, medic primar oncologie medicală.

Studiile clinice de fază 1 pot oferi oportunitatea de a accesa tratamente experimentale care ar putea să ofere beneficii terapeutice acestor pacienți.

„Cu toate acestea, este important de subliniat că participarea vine la pachet cu incertitudini. Deoarece studiile clinice de fază 1 se concentrează în primul rând pe evaluarea siguranţei şi tolerabilităţii medicamentului, eficacitatea acestuia poate să nu fie încă pe deplin cunoscută sau demonstrată”, precizeaz[ medicul.

În cadrul studiilor clinice de fază 1 este evaluată absorbţia, distribuţia, metabolizarea şi eliminarea medicamentului din organism, dar şi orice efect secundar sau reacţii adverse.

De asemenea, se investighează interacţiunile cu alte medicamente, precum şi potenţialele contraindicaţii.

Decizia de a participa la un astfel de studiu trebuie să fie luată cu atenţie şi după o discuţie detaliată cu medicul curant.

Este esenţial ca pacientul şi familia acestuia să aibă parte de toate informaţiile cu privire la obiectivele, procedurile şi riscurile implicate de studiul respectiv.

„Participanţii la studiile clinice de fază 1 sunt informaţi în detaliu cu privire la riscurile şi beneficiile care pot rezulta din administrarea unui tratament şi li se cere consimţământul în mod voluntar înainte de a participa. Aceste studii sunt supuse unor reguli stricte de etică şi reglementare medicală pentru a asigura protecţia şi siguranţa participanţilor”, a subliniat dr. Cristina Oprean.

Informaţiile obţinute în urma administrării medicamentelor oferă date esenţiale pentru continuarea cercetării în etapele următoare ale studiilor clinice.

În Centrul de Oncologie OncoHelp sunt oferite gratuit servicii medicale de oncologie, radioterapie, hematologie, endoscopie digestivă superioară şi inferioară, imagistică medicală (computer tomograf, ecografie medicală şi mamografie).

Comenteaza