Orban: Cei care nu au simptome, să li se facă evaluarea fără să se deplaseze până la spital

Orban: Cei care nu au simptome, să li se facă evaluarea fără să se deplaseze până la spital

Premierul Ludovic Orban a afirmat, luni, că persoanele infectate cu noul coronavirus care nu au simptome ar putea să nu mai vină la spital pentru a le fi evaluată starea de sănătate, dar dacă aceştia vor dori să vină la unitatea medicală şi să se trateze acolo, o pot face.

Ludovic Orban a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, dacă pentru a permite persoanele asimptomatice să se trateze la domiciliu este necesară modificarea Legii 136 sau acest lucru se poate face şi printr-un ordin de ministru.  
 
"Suntem în analiză dacă e necesară modificarea legii, dacă nu se poate pe baza prevederilor actuale. Crescând numărul de cazuri, dacă toţi cei care sunt infectaţi cu COVID se duc la spital, există un timp de aşteptare. Vă spun de ieri de la Direcţia de Sănătate Publică, aveam 150 de persoane diagnosticate cu COVID, care încă nu puteau avea acces şi trebuiau programate într-un timp de 24 de ore pentru evaluarea stării de sănătate. Pentru că evaluarea stării de sănătate nu înseamnă în mod obligatoriu analize. Se face o evaluare dacă persoana nu are simptome, nu e necesar, de exemplu, să faci radiografie pulmonară, este decizia pe care o ia medicul care evaluează starea de sănătate. Şi aici pentru a permite spitalelor să primească cazurile care într-adevăr necesită şi o evaluare şi un tratament sub supraveghere medicală în spital, cei care nu au simptome pot să li se facă evaluarea stării de sănătate fără să se deplaseze până la spital”, a afirmat Orban.
 
Întrebat ce se întâmplă cu persoanele asimptomatice care nu au unde să se izoleze, premierul a răspuns: "Dacă nu au unde să se izoleze şi dacă doresc să fie trataţi în spital, trebuie trataţi în spital. Dar noi ştim că foarte mulţi, dacă vă uitaţi la date, sunt foarte mulţi care preferă să se trateze fiind în izolare în domiciliu sau la o altă locaţie”.

Comenteaza